فهرست محتوا
باغ فتح آباد کرمان
در این مطلب از مجله گردشگری هم اقلیم شما را با باغ فتح آباد کرمان آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.
باغ فتح آباد (عمارت بیگلر بیگی) در شهر کرمان واقع شده است و یادگاری از دوران قاجار محسوب میشود. عمارت بیگلر بیگی نام خود را از بانیاش به نام فضل علی خان بیگلر بیگی گرفته است. معماران ساخت باغ فتح آباد را در سال ۱۲۱۶ ه.ش آغاز کردند.
عمارت بیگلر بیگی را به سبک ایرانی و اروپایی ساخته و با تزئینات گچبری و کاربندی آراستهاند. هنرمندان در ساخت باغ رویایی فتح آباد از باغ شاهزاده ماهان کرمان الهام گرفتهاند. منظره عمارت بیگلر بیگی در شب با نورپردازیهای طلایی بسیار دیدنی میشود.
معماری عمارت
باغ فتح آباد نمونه ای از باغ های ایرانی با الگوی چهارباغ است که ۱۴ هکتار وسعت دارد و ۴۰۰ گونه گیاه دارویی و مرکبات را شامل می شود. در این باغ چهار معبر به طول ۶ کیلومتر و عرض ۵۰ متر وجود دارد که با گل ها و درختان متعدد ترکیب و مجموعهای حیرت انگیز را در دل کویر به وجود آورده است.
نهر فتح آباد که از قنات سرچشمه می گیرد کل باغ را سیراب می کند. با ورود به باغ در ابتدا حوض بزرگ جلوی عمارت، درختان میوه، نسیم خنک فضای باغ و… نظرتان را به خود جلب می کند. پس از طی مسیری به عمارتی ۲ طبقه در شمالی ترین نقطه باغ می رسیدم جایی که خشت و گل و ملات اثری هنری از عظمت و شکوه معماری ایرانی بنا کرده است.
ورودی بنا به طرز زیبایی با گچبری های هنرمندانه تزیین شده است و سه دری و پنج دری هایی به زیبایی در پشت طاق ها قرار دارد. لوح گچی بر روی سردرب عمارت مزین به نام خدا و تاریخ ساخت بنا به خط نستعلیق است که تاریخ ۱۳۱۰ هجری قمری را نشان می دهد. این سردرب ورودی به سبک اروپایی ساخته شده و روزنه هایی در دو طرف آن دیده می شود که پیش از این ذره بینی در آن وجود داشته که نور را به ایوان می تاباند. در حیاط جنوبی چندین اتاق وجود دارد که برخی از کوچه های اطراف نیز دارای درب ورودی می باشند.
عمارتی یک طبقه و چهار فصل نیز در قسمت شرقی باغ قرار دارد و دارای گنبد و ایوان های ستون دار است. آجرکاری ها و گچ بری های آن بسیار ماهرانه و هنرمندانه کار شده است.
عمارتی در بخش شرقی قرار دارد که در هر چهار فصل مورد استفاده قرار می گرفته و در تعامل با ساختمان مرکزی کارکرد پذیرایی از مهمانان را داشته است. علاوه بر آن حوض بزرگ مقابل عمارت که ابعادی در حدود ۶۰ متر در ۵ متر دارد از ویژگیهای چهارباغ ایرانی تبعیت کرده و نه تنها نقش آبرسانی به کل مجموعه را ایفا می کند، بلکه شاکله اصلی باغ را نیز با تصویری که از عمارت منعکس می کند، تشکیل می دهد. حد و حدود این حوض بزرگ به واسطه سیستم آبرسانی آن تعیین میشود.
بخش های مختلف باغ فتح آباد
- ساختمان اصلی باغ فتح آباد
- عمارت چهارفصل
- زمین های کشت داروهای گیاهی
- درختان قدیمی باغ فتح آباد
- موزه حکام
- اتاق نقاشی
- ساختمان های جنوبی عمارت اصلی
- محوطه بیرونی
مسیر دسترسی به باغ
آدرس: استان کرمان، شهر کرمان، بلوار جمهوری، بلوار هوانیروز، اختیار آباد، باغ فتح آباد
استان کرمان، شهر کرمان، کیلومتر ۸ جاده زنگی آباد