فهرست محتوا
مکان های دیدنی تربت حیدریه
تربت حیدریه یکی از شهرهای استان خراسان رضوی است. تربت حیدریه یکی از بزرگترین تولید کنندگان زعفران جهان است و همچنین در تولید ابریشم نیز حرفهای بسیاری برای گفتن دارد. در این شهر علاوه بر فراوانی زعفران و ابریشم، جاذبه های گردشگری بسیار دیگری نیز وجود داشته که تربت حیدریه را در این فصل از سال، به یکی از مقاصد گردشگران بدل کرده است. در ادامه همراه وب سایت هم اقلیم باشید تا با مکان های دیدنی تربت حیدریه بیشتر آشنا شوید.
مجموعه قطب الدین حیدر
مجموعه قطب الدین حیدر، شامل آرامگاه قطب الدین حیدر و ایوانی از مسجد جامع قدیم است که در مرکز شهر تربت حیدریه قرار دارد. این مقبره در میان محوطه زیر گنبد قرار گرفته و ضریح چوبی آن دارای تاریخ ۹۸۷ ه.ق است. در امتداد فضای ورودی نیز محرابی تعبیه شده است. بنای موجود در چندین دوره تاریخی مورد توجه قرار گرفته است به نحوی که شالوده آرامگاه احتمالا در دوره تیموری با گنبد دو پوسته گسسته استوار بر تاق نماهای شانزده گانه ایجاد شده است و در دوره صفویه در سال ۱۰۲۳ ه.ق به همت خواجه سلطان محمود تربتی نیز تغییراتی در معماری آن صورت گرفته است.
کاروانسرای طبسی
در ضلع شرقی مزار قطبالدین حیدر، رباط نسبتا بزرگی دیده میشود که مثل همه رباطهای قدیم از مجموعه ایوان، غرفه، اطاق، اخیه، انبار و طویله تشکیل شده است. این رباط که حتی از نظر ساختمانی به پای هیچکدام از رباطهای میان راهی نمیرسد، چیزی است در حد یک کاروانسرا. وجود آن در کنار مزار و مسجد حداقل گویای این نکته است که رشد شهر، ریشه در همین مجموعه دارد یعنی نقطه ثقل ایاب و ذهاب و ورود و خروج به شهر بوده است و احتمالاً باید همزمان با بنای مزار یا کمی پس از آن ساخته شده باشد.
مسجد جامع قدیم
در ضلع غربی مقبره قطبالدین حیدر، ایوان مسجد جامع قدیم تربت حیدریه جلب نظر میکند. ارتفاع ایوان مذکور ۵/۱۱ و طول آن حدود ۵/۱۰ متر است. فضای داخلی ایوانِ مقصوره یا گنبدخانه مسجد با وسعت بیش از ۲۰۰ متر شامل غرفه و محرابی مزین به مقرنس و نیز تزئیناتی به شیوه کاربندی در بخش زرین گنبد است. بنای مسجد جامع آجری است و تاریخ بنای آن که نام بانی را نیز شامل میشود بر سنگ سیاه و لوح مانندی حک شده است که نشان دهنده سال ۱۰۴۵ ه.ق زمان شاه صفی و به نام خواجه عبدالله فرزند درویش علی تربتی است.
کاروانسرای لاری
این رباط در محل بازار شهر و محله معروف به میدان رباط قرار دارد که توسط حاج محمدرضا لاری در سال ۱۳۰۸ ه.ق ساخته شده است. مقبره وی که از تجار معتبر شهر بوده در نزدیکی رباط و در یکی از بازارچهها باقی است. پس از درگذشت او حاج امینالتجار از این رباط نگهداری و استفاده میکرده است و تولیت آن نیز با خانواده امینالتجار است و اکنون اداره اوقاف، بیوتات رباط را به عنوان انبار کالاهای تجارتی به کسبه و اداره قند و شکر به اجاره داده است. این اثر در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۶۶۶۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حمام حاجی رئیس تربت حیدریه
حمام حاجی رئیس از ابنیه ارزشمند تاریخی شهرستان تربت حیدریه است که بر اساس نوشته حک شده بر روی سردر ورودی به سال ۱۲۷۲ ه.ش به همت حاج سید محمد رئیسالتجار (حاجی رئیس) جهت باقیاتالصالحات بنا گردید. این بنا از جمله چندین حمام معتبر شهر بوده است که در سفرنامهها ذکر آن آمده و از رونق و اعتبار خاصی برخوردار بوده است. از ویژگیهای جالب توجه آن، وجود هشت ستون سنگی مزین به نقاشی بسیار زیباست که فضای گنبدی بینه را پدید آورده است و در میان فضای آن نیز حوضی سنگی، شکل هشت ضلعی قرار دارد. با تلاش میراث فرهنگی شهرستان تربت حیدریه حمام حاجی رئیس در تابستان سال ۱۳۸۱ با شماره ۵۱۴۶ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
خانه امینی
خانه امینی محل زندگی امینالتجار است که قدمت آن به دوران قاجار میرسد. این بنا دارای تزیینات آجرکاری، کاشیکاری و گچبریهای زیبایی است که هنوز پس از گذشت سالهای متمادی، پابرجا مانده است.
مزار بوریآباد تربت حیدریه
مزار بوریآباد که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، یادگاری از دوران صفویه محسوب میشود. این بنا با پلان مربع، مدفن یکی از نوادگان امام موسی کاظم (ع) است.
موزه مردمشناسی تربت حیدریه
موزه مردمشناسی تربت حیدریه به معرفی آداب و رسوم، فرهنگ و صنایع دستی مردم این منطقه میپردازد. این موزه در کاروانسرای طبسی قرار دارد.
آبشار رود معجن
آبشار رود معجن که از جاذبههای بسیار دیدنی استان است، در ۴۸ کیلومتری غرب تربت حیدریه و در ۴ کیلومتری شمال روستای رود معجن قرار دارد. ارتفاع آبشار رود معجن ۲۸ متر است و شاخه اصلی این آبشار نیز از کوههای چهل تن سرچشمه گرفته است.
کاروانسرا و پل کسکک
رباط کسکک و پل کسکک در شمال تربت حیدریه در نزدیکی روستایی با همین نام واقع شده است. کاروانسرا یادگاری از عصر صفویه است که سردر ورودی دارد که بر طرفین آن ایوانچهها و طاق نماهایی ایجاد شده است. پل کسکک نیز مربوط به اواخر دوران قاجاریه است. این پل و کاروانسرا هر دو توسط امینالتجار یکی از تاجرهای معروف شهر بنا شدهاند. پل کسکک در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.