فهرست محتوا
مکان های دیدنی سبزوار
یکی از شهرهای بزرگ استان خراسان رضوی که در شمال شرقی ایران واقع شده است شهر تاریخی سبزوار می باشد. سبزوار به عنوان یکی از شهر های قهرمان پرور در رشته های مختلف علی الخصوص کشتی شناخته می شود. این شهر در کنار شهرت ورزشی خود از آثار تاریخی بسیاری نیز برخوردار می باشد که هر یک از آنها خود دارای تاریخچه ای چند صد بلکه چند هزار ساله هستند.
مناره خسروگرد سبزوار
مناره خسروگرد واقع در ۱۰ کیلومتری غرب شهر سبزوار مربوط به قرن ششم هجری قمری است. این میل آجری سال ۵۰۵ هجری قمری به دستور ‘تاج الدوله ابوالقاسم بن سعید’ مصادف با حکومت سلجوقیان احداث شده است.این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۷۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مصلی تاریخی سبزوار
بنای آجری که به مصلی معروف است در جنوب «میدان شهداء» شهر سبزوار واقع شده است. این بنا سال ها شاهد حضور مردم برای انجام فرایض دینی مثل نمازجمعه و جشن های اعیاد بوده است. بنای مصلی مربوط به قرن چهاردهم میلادی یعنی مقارن با دوره سربداران است و امروزه از جاذبه های تاریخی سبزوار به شمار می رود.
آرامگاه بقراط
یکی از دانشمندان سبزوار به نام حاج محمد حسن بقراط که در سرودن شعر نیز تبحر داشته است در این شهر به خاک سپرده شده است. تخلص بقراط در شعرهایش ((فانی)) بوده است. وی علاوه بر شعر از علم طب نیز برخوردار بود و برای درمان بیماران داروهای گیاهی و دستوراتی را تجویز می کرد. امروزه آرامگاه او، یکی از مکان های دیدنی سبزوار است.
ارگ آق قلعه سبزوار
در ارگ آق قلعه سه دروازه به عنوان ورودی قرار دارد که در ضلع غربی و شرقی آن تعداد دو دروازه و در ضلع شمالی آن تعداد یک دروازه وجود دارد. مساحت قلعه این ارگ ۳٫۴۲ هکتار است. حصار کهن دژ را در بخش شرقی این ارگ خواهید دید که زمانی به عنوان پناهگاه برای مردم محلی آن بوده است که در مواقعی که احساس خطر می کردند از آن استفاده می کردند. در بخش غربی ارگ ۳ طبقه و ۳ اتاق را خواهید دید. برای اینکه استحکام ارگ آق قلعه بیشتر شود برج هایی در آن ساخته شده است که نگهبان، دیده بان و محافظان قلعه در آن حضور داشتند.
کاروانسرای فرامرز خان
کاروانسرای فرامرز خان در سبزوار از نوع کاروانسراهای چهار ایوانی است و هم اکنون قسمتی از این مکان به عنوان موزه مردمشناسی تغییر کاربری یافته است. مصالح این رباط از آجر، گچ، ماسه، آهک و چوب تشکیل یافته است و تزیینات عمده معماری آن منحصر به کاربرد طرحهای هندسی با استفاده از نقاشی اخرایی بر روی آجر است. صحن رباط روباز بوده و علاوه بر چهار ایوان اصلی غرفههایی نیز مشرف بر صحن ساخته شده است. در انتهای غرفهها حجرههایی تعبیه شده که در پشت اتاقهای شمالی، شرقی و غربی سالنهایی طویل جهت بارانداز، مالبند یا اصطبل در نظر گرفته شده است.
چهار طاقی دیو
آتشکده آذربرزین مهر و یا چهار طاقی دیو هم بدون تردید یکی از بزرگترین آثار فرهنگی، تاریخی و باستانی است که در میان ارتفاعات شمالی روستای ریوند و در نزدیکی روستای فشتنق واقع در ۳۰ کیلومتری شمال سبزوار بنای بر جای مانده از یک مجموعه معماری متعلق به دوره ساسانی است و براساس شواهد معماری و کاوشهای باستانشناسی این بنا آتشکدهای از دوره ساسانیان است و به آذربرزین مهر مشهور است.
خانه باغ اسکویی
خانه باغ اسکویی در فاصله ۴ کیلومتری غرب شهر سبزوار و در روستای ابارش واقع شده است و از جاذبه های گردشگری سبزوار است. مجموع مساحت این مکان ده هکتار بوده و عمارت آن در میان باغ ساخته شده است. عمارت مزبور در دو طبقه ایجاد گردیده و مشتمل بر طبقه زیر زمین مشتمل بر هشتی، حوضخانه، آبانبار، مطبخ، بادگیرخانه و… است. قدمت این باغ و عمارت میان آن متعلق به دوره قاجار و مالک آن نیز خاندان اسکویی است.
یخدان های تاریخی سبزوار
به دلیل کویری بودن و داشتن تابستان های بسیار گرم (نیاز به مصرف آب خنک) یخدان ها و آب انبارهای زیادی در سبزوار ساخته شده است. در حال حاضر از کل آن ها ۹ یخدان به طور پراکنده در حاشیه جنوب شهر باقی مانده اند که از جاذبه های تاریخی سبزوار می باشند.
آرامگاه کاشفی
این آرامگاه متعلق به مولانا کمال الدین کاشفی مشهور به واعظ سبزواری است. همچنین آرامگاه ذکر شده در سال ۱۵۰۴ میلادی (عهد تیموری) ساخته شده است.
مسجد جامع سبزوار
مسجد جامع سبزوار یکی از قدیمی ترین مساجد سبزوار است که در دوره سربداران ساخته شده است. مسجد جامع سبزوار با مساحتی حدود چهار هزار متر مربع مشتمل بر ایوان های قبله، شمالی، صحن، شبستان و رواق در حاشیه جنوبی خیابان بیهق این شهر واقع است.از عمده تزیینات مسجد جامع سبزوار کاشی هفت رنگ و کاشی کاری خشتی است. این بنا ویژگی های معماری سده هشتم هجری را نشان می دهد. در دوره رضاشاه سردر این مسجد پس از پاره ای تغییرات در ساختار شهر و خیابان بیهق خراب شد و سپس به دست سید محمد اشراقی معمار بازسازی شد.
مسجد پامنار
مسجد آدینه یا پامنار، کهن ترین مسجد سبزوار است که بنیاد اولیه آن به اواسط قرن نهم میلادی بر می گردد. در این مسجد مناره ای ساخته شده است که همچون منار جنبان اصفهان می جنبد و حدود ۱۷ متر ارتفاع دارد. مسجد نام خود (پامنار) را از همین منار گرفته است.