اورامان تخت
در این بخش از وب سایت مجله گردشگری هم اقلیم اورامان تخت را به شما معرفی خواهیم کرد. برای آشنایی با این شهر در استان کردستان در ادامه با ما همراه باشید.
کردستان یکی از استانهای ایران به مرکزیت سنندج است که در غرب کشور واقع شده است. این استان که در دامنهها و دشتهای پراکنده سلسله کوههای زاگرس میانی قرار گرفته است، یکی از استان های بسیاز زیبا با طبیعت دیدنی است. استان کردستان با کشور عراق ۲۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارد. موقعیت طبیعی و ویژگیهای جغرافیایی منطقه از قبیل کوههای مرتفع، آبشارها و رودهای خروشان، شکارگاهها و غارهای طبیعی و همچنین اماکن و عمارت های تاریخی باعث جذب گردشگران به این استان می شود.
اورامان یا هورامان تخت (Uraman Takht) شهری در بخش اورامان شهرستان سروآباد در استان کردستان ایران است. این شهر در منطقه هورامان واقع شده است. اورامان تخت، از غرب با عراق، از شمال با سروآباد و از جنوب با استان کرمانشاه محدود میشود و جادهای به طول ۶۵ کیلومتر آن را به شهر سروآباد متصل مینماید. روستای اورامانات از ۲ قسمت کوچک و بزرگ تشکیل شده است. قسمت کوچک مربوط به شهر حلبچه از توابع کشور عراق است و قسمت بزرگ جزو استانهای کرمانشاه و کردستان ایران محسوب میشود.
اوامان تخت که در منطقه اورامانات واقع شده است، یکی از زیباترین مناطق کوهستانی ایران و جاهای دیدنی استان کردستان به حساب میآید و رودخانههای سیروان و لیله که از میان این دهکده میگذرند، طراوت و شادابی را به این ناحیه هدیه میدهند. این ۲ رودخانه در منطقهای از مرز مشترک کشور ایران و عراق، که به «دروله» معروف است به یکدیگر متصل میشوند.
این شهر در درهای شرقی- غربی و در شیب تندی روبه روی کوه «تخت» واقع شده است. خانههای شهر بهطور کلی از سنگ و اغلب به صورت خشکه چین و به صورت پلکانی ساخته شده است که به همین دلیل آن را «هزار ماسوله» نیز مینامند. بنا به اعتقاد مردم منطقه اورامان زمانی شهری بزرگ بود و مرکزیتی خاص داشت و به همین خاطر از آن به عنوان تخت یا مرکز (حکومت) ناحیه اورامان یاد میکردند. مراسم پیر شالیار در این شهر بسیار معروف است.
معماری روستای اورامانات تخت
نوع طراحی و احداث خانهها در روستای اورامانات بهگونهای است که خانه ها از سنگ ساخته شده اند و به سبک خشکهچین است که روی هم بهصورت پلکانی بنا شدهاند.
باستانشناسان بر این باور هستند که روستای اورامانات تخت در گذشتههای بسیار دور، دهکدهای وسیع و معروفی بوده و عواملی چون چشمههای خروشان، آب و هوای مناسب، خانه شخصی به اسم پیرشالیار و آرامگاه او و منحصربهفرد بودن از نظر طراحی و ساخت و ساز بناها باعث شده است که این دهکده موردتوجه حاکمان قرار بگیرد و مرکز فرمانروایی اورامان انتخاب شود.
آب و هوای معتدل کوهستانی و وجود چشمههای فراوان، چراگاههای مرغوبی را در دامنه کوههای اورامان به وجود آورده که باعث شده دامداری در کنار باغداری پیشه اصلی مردم این دیار باشد. طبیعت زیبای اورامان و کوههای آن و رودخانه سیروان که در نزدیکی اورامان جریان دارد و سدهایی که در هوالی آبگیری شدهاند قطعا ارزش یک بار دیدن را دارند.
این دهکدهی زیبا علاوه بر کوهستانی بودنش، جنگلهای بزرگ و سرسبزی دارد و درختانی نظیر بلوط، زالزالک و گلابی وحشی در این جنگلها قد علم کرده و زیبایی این منطقه را ۲ چندان کردهاند. به نظر میرسد مردم اهالی این منطقه از قدیم تابهحال، برای گرم کردن خانهها و طبخ غذا از چوب درختهای این جنگلها استفاده میکنند.
مراسم پیر شالیار
هر سال دو بار در نیمه بهار و نیمه زمستان مراسمی به نام «مراسم پیر شالیار» در اورامان تخت برگزار شده و عروسی «پیر شالیار» را در سه روز جشن می گیرند. مقبره پیر شالیار که از بزرگان و مبلغان دین اسلام در منطقه بوده است در شهر اورامان تخت واقع شده است. این مراسم شامل ذبح دام قربانی، دف زنی، نوعی رقص (ذکر دراویش)، خوردن آش مخصوص هولوشینه (Holloshineh)، شبنشینی و خواندن شعر و دعا است که نزدیک به هزار سال است برگزار می شود. البته از قدیم چون مردم این منطقه پیرو آیین زرتشت بوده اند این مراسم باستانی تشابهاتی با آیین های زرتشتیان دارد.
در زمان برگزاری مراسم پیرشالیار، این محدوده مملو از جمعیتی میشود که همراه با دفزنان شور میگیرند و زنجیروار به نشانه اتحاد رقص را آغاز میکنند. مراسم کومسا نیز همراه با پخت نان محلی و دلمهای که با برنج، آویشن و سبزیجات محلی درست میشود، همراه است.
مقالات گردشگری بیشتر بخوانید:
- معرفی سوغات و صنایع دستی سنندج | Sanandaj
- جاهای دیدنی سقز ، کردستان | Saqqez
- جاهای دیدنی بانه ، کردستان | Baneh
- روستای بلبر ، بهشت اورامان کردستان | Bolbar
- جاذبه های دیدنی قروه ، کردستان | Qorveh
- معرفی جاهای دیدنی دیواندره ، کردستان | Divandarreh
- جاذبه های گردشگری دهگلان ، کردستان | Dehgolan