کامیاران، جنوبیترین شهر استان کردستان، با فاصله ۷۰ کیلومتری از سنندج قرار دارد و به عنوان یکی از گردشگر پذیرترین شهرهای این استان شناخته میشود. این شهر با بیش از ۳۰ منطقه نمونه گردشگری و ۴ روستای هدف گردشگری، مقصدی بینظیر برای عاشقان طبیعت و تاریخ است. شهرت کامیاران تا حد زیادی به روستای پلکانی پالنگان، معروف به ماسوله کردستان، بازمیگردد. این روستا با معماری پلکانی و چشماندازهای خیرهکنندهاش، هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. علاوه بر پالنگان، سنگنبشت اورامان نیز با قدمتی بیش از ۲۰۰۰ سال، یکی از مهمترین جاذبههای تاریخی منطقه به شمار میآید. در این مقاله از مجله گردشگری هم اقلیم به معرفی جاذبههای دیدنی کامیاران میپردازیم و شما را با زیباییها و تاریخچه این شهر زیبا آشنا میکنیم.
فهرست محتوا
دیدنی های کامیاران
کامیاران، یکی از جواهرات پنهان استان کردستان، با طبیعت بکر و جاذبههای تاریخی خود، هر ساله گردشگران زیادی را به سوی خود میکشاند. این شهرستان با بیش از ۳۰ منطقه گردشگری و روستاهای دیدنی، مقصدی ایدهآل برای علاقهمندان به طبیعت و تاریخ است.
منطقه حفاظت شده کوسالان و شاهو
منطقه حفاظتشده کوسالان و شاهو حد فاصل شهرهای سروآباد، مریوان و کامیاران در استان کردستان قرار دارد و هممرز با کردستان عراق است. همچنین بخشی از این منطقه در استان کرمانشاه واقع شده است. با بیش از ۵۷ هزار هکتار مساحت، تاکنون در این منطقه ۱۱۷ گونه پرنده، ۲۳ گونه پستاندار، ۱۷ گونه خزنده و ۲۴۲ گونه گیاهی شناسایی کردهاند که از جمله برخی از آنها میتوان به سیاهگوش، کل و بز، خرس قهوهای، پلنگ، کرکس، هما و عقاب طلائی اشاره کرد. مهمترین پوشش گیاهی حاضر نیز در این ناحیه جنگلهای بلوط هستند.
بهترین زمان بازدید: بهار و پاییز به دلیل آب و هوای معتدل و طبیعت زیبای این منطقه، بهترین زمان برای بازدید از کوسالان و شاهو هستند.
بیشتر بخوانید:
روستای پالنگان
روستای پالنگان، که نام قدیمیاش پلنگان به معنی زیستگاه پلنگ بود، از توابع کامیاران است. این روستا سرشار از منظرههای زیبا و دیدنی است. معماری خانههای روستا بهصورت پلکانی است و در نگاه اول روستای ماسوله را در ذهن تداعی میکند، خانههای روستا در ارتفاعات کوه ساخته شدهاند. رودخانهای پر آب از میان روستا عبور میکند و آن را به دو قسمت تقسیم کرده است. آبشارها و چشمههای جوشان طبیعتی سرسبز را به این منطقه بخشیدهاند. قلعه پالنگان یکی از بناهای تاریخی روستاست که آتشکده و پل قدیمی آن هنوز پابرجاست.
بهترین زمان بازدید: فصل بهار و تابستان به دلیل آب و هوای مطبوع و طبیعت سرسبز، بهترین زمان برای بازدید از روستای پالنگان است.
قلعه پالنگان
قلعه پالنگان که در بالای کوه و در کنار روستا قرار دارد تاریخ را برای بازدیدکنندگان به تصویر می کشد. درست است که پژوهش های زیادی در مورد این قلعه صورت نگرفته است اما آنچه صحیح به نظر می رسد حکایت از آبادانی قلعه تا قرن دهم هجری قمری دارد. همچنین اسناد تاریخی، تخریب قلعه به دستور شاه صفی در سال ۱۰۴۶ را تایید می کنند اما در مورد بنیانگذار و سازنده ی آن اتفاق نظری وجود ندارد. این قلعه در۸۰۰ متری جنوب شرقی پالنگان قرار دارد و آثار اتاق ها، آتشکده و پل های قدیمی هنوز هم در آن دیده می شوند. بقایای مساجد، منازل قدیمی و گورستان تاریخی نیز حرف هایی برای گفتن دارند و علاقه مندان را به سوی خود جلب می کنند.
سند اورامان
سند (بنچاق) هورامان متشکل از ۳ سند متعلق به خرید و فروش تاکستان می باشد که ۲ عدد از اسناد آن نوشته شده به خط و زبان یونانی با تاریخ سلوکی و سومین سند نوشته شده به خط و زبان پارتی با تاریخ اشکانی بر روی پوست آهو می باشد. تاریخچه ی این بنچاق به ۱۲۰ سال پیش از میلاد مسیح باز می گردد که تاریخ اکتشاف آن به سال ۱۳۰۵ می رسد. این اثر تاریخی اکنون در موزه برلین محفوظ است.
سنگ نبشته اورامان (کتیبه تنگی ور)
یکی از آثار تاریخی شهر کامیاران، که مورد مطالعه باستانشناسان قرار گرفته و از لحاظ تاریخی ارزشمند است، کتیبه و سنگنوشته «تنگیور» است. اولین بار در ایران در سال ۱۳۴۷ یک گروه باستانشناسی این سنگنوشته را مورد بررسی قرار دادند و مشخص شد که این اثر تاریخی متعلق به دوره آشوریان است. تصویر حکاکیشده ممکن است مربوط به سارگن دوم، پادشاه آشوری، باشد و کتیبهای که با خط میخی نوشته شده است مربوط جنگها، پیروزیها و فرمانهای آشوریان است.
بیشتر بخوانید:
- کانی دینار ، شهری نوپا در کردستان | Kani Dinar
- جاهای دیدنی سروآباد ، از زیباترین مناطق کردستان | Sarvabad
صحرای امیر آباد
از دیگر جاهای دیدنی کامیاران ، صحرای امیرآباد واقع در شهرستان کامیاران می باشد که یکی از مکان های دیدنی کامیاران محسوب می گردد، این صحرا دارای مساحتی به اندازه ۶۰۰۰ هکتار می باشد، پهنای بخش آبخیز آن تقریبا ۳۱۰ کیلومتر مربع، و بلندی صحرای امیرآباد از سطح دریا ۱۶۵۰ متر می باشد که قسمت عمده ای از آب لازم را به وسیله ی چاه، چشمه، کاریز و همچنین جابجایی آب به وسیله های رودهای قدیمی فراهم می سازد. رودخانه دائمی و پرآب امیرآباد و رودخانه های فصلی دیگری در دشت امیرآباد روان هستند.
چشمه کواز
چشمه آب معدنی کواز در دامنه کوهی در روستای پالنگان قرار دارد. آب این چشمه هنگام خروج از زمین شیری رنگ است و طعم و بوی گوگرد دارد. آهن و گوگرد از مهمترین املاح معدنی در آب این چشمهاند. چشمه کواز استخر کوچکی دارد که محل جمع شدن آب معدنی است، آب این چشمه قابل آشامیدن است و گردشگران برای درمان بیماریهای پوستی، تنفسی و روماتیسم هم از آن استفاده میکنند.
فعالیتهای تفریحی: در اطراف چشمه کواز میتوان به فعالیتهایی نظیر پیادهروی در طبیعت، کوهنوردی و عکاسی از مناظر زیبا پرداخت.
تپه تیانه
یکی دیگر از جاهای دیدین کامیاران ، تپه در ۲۶ کیلومتری غرب کامیاران واقع شده و به دلیل کشف سفال های منقوش پیش از تاریخ در آن، بسیار حائز اهمیت است. در گمانه زنی این تپه، شش طبقه استقرار یافته، به دست آمده است. در طبقه اول آثار دوره اسلامی، طبقه دوم آثار ساسانی و در طبقه سوم که به اواسط و اواخر هزاره سوم پیش از میلاد تعلق دارد، سفال های ساده به رنگ های سیاه، کرم و خاکستری به دست آمد. در طبقه چهارم سفال های نخودی رنگ ساده از هزاره دوم پیش از میلاد ، و در طبقه پنجم آثاری هم عصر با “تپه گیاه نهاوند” از سفال نخودی با نقوش هندسی قهوه ای رنگ یافت شد. طبقه ششم که قدیمی ترین آثار تپه درآن به دست آمد، دارای سفال های منقوش قرمز مانند سفال های چشمه علی ری، اسماعیل آباد، ساوجبلاغ و والاتپه بود. تاریخ این سفال ها به هزاره چهارم و اواخر هزاره پنجم پیش از میلاد، یعنی حدود ۷ هزار سال پیش می رسد.
زیارتگاه عکاشه
امکانات رفاهی: در نزدیکی زیارتگاه، امکانات رفاهی مانند پارکینگ، سرویس بهداشتی و محلهای استراحت برای زائران و گردشگران فراهم شده است.
آبشار تنگیور
آبشار تنگیور، یکی از زیباترین و جذابترین جاذبههای طبیعی کامیاران در استان کردستان است. این آبشار که در فصل بهار و تابستان به اوج زیبایی خود میرسد، با طبیعت بکر و دلانگیز خود، محلی ایدهآل برای گردشگران و علاقهمندان به طبیعتگردی است. آبشار تنگیور به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود و قرار گرفتن در دل کوهستان، چشماندازهای بینظیری ارائه میدهد و بازدیدکنندگان میتوانند از صدای آرامشبخش آب و مناظر سرسبز اطراف آن لذت ببرند. این آبشار همچنین به دلیل دسترسی آسان و امکانات رفاهی مناسب، یکی از مقاصد محبوب گردشگری در منطقه محسوب میشود .
بیشتر بخوانید:
رستورانها و غذاهای محلی کامیاران
یکی از جذابیتهای سفر به کامیاران، تجربه غذاهای محلی و سنتی این منطقه است. رستورانهای محلی با ارائه غذاهای خوشمزه و سنتی، تجربهای لذتبخش برای گردشگران فراهم میکنند. برخی از غذاهای معروف این منطقه شامل کباب کردی، دلمه و انواع خورشهای محلی میباشند.
اقامتگاههای بومگردی و هتلها
کامیاران دارای اقامتگاههای بومگردی و هتلهای مناسبی است که امکانات رفاهی خوبی را به گردشگران ارائه میدهند. اقامت در این اقامتگاهها فرصتی مناسب برای تجربه زندگی محلی و آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم مردم کامیاران فراهم میکند.
بهترین اقامتگاهها: برخی از بهترین اقامتگاههای بومگردی کامیاران شامل اقامتگاههای پالنگان، تنگیور و زیارتگاه حضرت عکاشه هستند.
سوغات و صنایع دستی
کامیاران دارای صنایع دستی متنوعی مانند قالیبافی، گلیمبافی و مصنوعات چوبی است که میتوانید به عنوان سوغات از این منطقه تهیه کنید. بازارچههای محلی کامیاران مکانهای مناسبی برای خرید این محصولات هستند.
نقشه و مسیر دسترسی به کامیاران
برای دسترسی به شهر کامیاران، جنوبیترین شهر استان کردستان، میتوانید از چند مسیر اصلی استفاده کنید. اگر از تهران یا کرمانشاه قصد سفر دارید، مسیر اصلی از طریق بزرگراه تهران-کرمانشاه و سپس جاده کامیاران-سنندج است. این مسیر حدود ۴۵۰ کیلومتر از تهران و ۷۰ کیلومتر از سنندج فاصله دارد. همچنین، از طریق جادههای محلی و مناظر زیبای کوهستانی میتوانید به این شهر دیدنی برسید. برای دسترسی دقیقتر، استفاده از نقشههای آنلاین مانند Google Maps توصیه میشود تا بهترین و کوتاهترین مسیر را انتخاب کنید.
جمعبندی
کامیاران با جاذبههای طبیعی و تاریخی فراوان، مقصدی ایدهآل برای سفر و گردشگری است. با برنامهریزی مناسب و آشنایی با جاذبههای این منطقه، میتوانید سفری خاطرهانگیز و به یادماندنی را تجربه کنید. از بازدید از روستای پالنگان، کتیبه تنگیور، زیارتگاه حضرت عکاشه، چشمه کواز و منطقه حفاظت شده کوسالان و شاهو و آبشار تنگی ور لذت ببرید و از غذاهای محلی و اقامتگاههای بومگردی این منطقه بهرهمند شوید.