فهرست محتوا
دیدنی های بناب
در این مقاله از وب سایت گردشگری هم اقلیم شما را با دیدنی های بناب ، شهر در آذربایجان شرقی آشنا خواهیم کرد . در ادامه مطلب همراه ما باشید.
شهرستان بناب با ۸۴۰ کیلومتر مربع وسعت در جنوب غربی استان آذربایجان شرقی واقع شده است و فاصله مرکز شهرستان با مرکز استان ۱۲۰ کیلومتر است. بناب از دیر باز از یک موقعیت ممتــــاز جغرافیائـــی برخوردار بوده و راههای بزرگ تجارتـی و کاروانی از آذربایجان به بین النهرین، شامات، حجاز و غرب کشــور از آن عبور میکرده اسـت و امروزه نیز با قرار گرفتن در نقطه تلاقی محورهای اصلی آذربایجان شرقی، کردستان، کرمانشاه، عتبات عالیات و دسترسی به راههای آهن و هوائی ضمن این که موقعیت خـود را حفظ کرده بلکه بر موقعیتش نیز افزوده شده است و همیشه به عنوان یک شهر مطرح در شمال غربی کشور مــورد توجه قرار گرفته است.
موزه صفویه (خانه سیف العلما)
موزه صفوی در سال ۱۳۹۰ در محل خانه تاریخی سیف العلماء بناب تاسیس شد. تمامی آثار این موزه از سکه تا نگارگری مربوط به دوره ی صفوی و شاهان آن می باشد. این خانه که در گذشته متعلق به شیخ علی قاضی بوده، با الگوبرداری از مسجداسماعیل بیگ بناب (مربوط به دوره ی صفویه) در دوره ی قاجاریه ساخته شده است. خانه ی سیف العلماء با نمایی آجری و رو به جنوب بنا گردیده است که مصالح عمده آن چوب ، آجر و خشت است. مساحت این خانه ۴۵۰ متر مربع بوده و حیاطی نیز که در جلوی ساختمان قرار دارد حدود ۴۹۰متر مربع وسعت دارد. این خانه در دوطبقه ساخته شده است. از نظر معماری، طبقه فوقانی دقیقا تکرار معماری طبقه اول است. اما از ویژگیهای شاخص معماری این بنا میتوانیم به قرینه ای که در نمای آن وجود دارد، اشاره کنیم. این بنا که در محله ای قدیمی در خیابان شهید بهشتی بناب واقع شده در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسجد مهرآباد بناب
مسجد مهرآباد بناب یکی از معدود جاذبه های توریستی و تاریخی شهرستان بناب است که در هر ساعت از روز که سر بزنید باز است و می توانید بازدید کنید. این بنا بر اساس کتیبه ای که بر سر در این مسجد کار شده است در دوران شاه تهماسب اول و به دست بی بی جان خانم منصور بیگ ساخته شده است.این بنا ارزش معماری دارد و اگر از درون آن بازدید کنید می بینید که سقف و خصوصا ستون ها و سر ستون ها کنده کاری شده و بسیار زیبا هستند. تک تک تحته هایی که بر سقف کار شده اند منقش می باشند و این مساله به ندرت در دیگر بناهای تاریخی در ایران دیده می شوند.
مسجد کبود بناب
این بنا درکوچه مشهور به سیف العلما قرار دارد و ازآثار دوره صفویه به شمار می آید . نمای جنوبی شبستان، مرکب ازسه طاقنما دربیرون است که طاقنمای میانی، پشت محراب شبستان واقع شده است . در داخل دو طاقنمای طرفین، دو پنجره بلند تعبیه گردیده است . در ورودی مسجد، درکنار ضلع جنوبی شبستان قرار گرفته است . ضلع غربی شبستان، مشرف به کوچه سیف العلما و شامل ۵ طاقنما است که درآنها پنج پنجره کوچک و پنج در بوده که درها مسدود شده است . سطح شبستان، مرتفع تراز سطح حیاط است و درابتدای ورود به آن، کفشکنی قرار دارد که درآن، شربت خانه و راه پله بالکن واقع است . شبستان مستطیل شکل با سقف تیرپوش مسطح، همچون مساجد دیگر عهد صفویه دراین منطقه است؛ منتهی در اینجا بر روی خرپاها و سقف، نقش یا طرحی دیده نمی شود؛ بلکه روی ستون های شش گانه، با رنگ سیاه و قرمز، نقش ها و طرح های جالبی کشیده اند .
حمام حاج فتح اله
بنای تاریخی حمام حاج فتح اله متعلق به دوران قاجار است. این حمام از جاذبههای بافت قدیمی بناب است. این بنا یکی از مهمترین گرمابههای شهر بوده است اما متأسفانه مدتها متروکه بود و مالک جدید قسمتی از گنبد آن را تخریب کرد و حمام جدیدی را ساخت. البته بخش بیشتری از بنای حمام هنوز پابرجاست که نیاز به تعمیر و مرمت دارد.
حمام مهرآباد بناب
این حمام قدیمی به جای مانده از دوره صفویه با معماری ارزشمند کامل حمامهای قدیمی آذربایجان است و در زمینی به مساحت ۳۴۲ متر مربع ساخته شده و روبروی آن هم بنای مسجد تاریخی مهرآباد قرار دارد و این بناها مجموعه شهری کاملی را تشکیل دادهاند. این بنا توسط شهرداری بناب تملک و جهت مرمت در اختیار میراث فرهنگی آذربایجان شرقی قرار گرفت و در آذر سال ۷۸، با شماره ۲۵۱۴ توسط سازمان میراث فرهنگی، در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. مرمت این بنا تا سال ۸۲ ادامه داشت و پس از مرمت جهت ایجاد موزه مردمشناسی جنوب سهند در نظر گرفته شد.
پل پنج چشمه بناب
پل پنج چشمه بناب از پلهای تاریخی استان آذربایجان شرقی بهشمار میرود و قدمت آن به دورهی صفویه بازمیگردد. این پل در فاصلهی ۶۰۰ متری ضلع شرقی بناب در روستای سور و روی رودخانهی صوفی قرار گرفته است. با طول ۵۰ متر، این پل پنج دهنه (چشمه) دارد. پایههای پل سنگی و طاقهای آن جناقی است و با آجرهای چهارگوش ساخته شدهاند. کف پل سنگفرش است و در دو طرف آن جانپناههایی به طول یک متر وجود دارند. این پل به علت عبور کامیونهای سنگین دستخوش آسیب شده بود که خوشبختانه بعدها مرمت شد. در تاریخ ۲۵ اسفند سال ۱۳۷۹ این پل با شمارهی ۳۰۸۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
شهر زیر زمینی صور
شهر زیر زمینی که در روستای صور قرار دارد اگرچه مورد کاوش جدی قرار نگرفته است و چندان جدی گرفته نشده است ولی حقیقتا در نوع خود بی نظیر است و البته به نظر می رسد قدمتی بسیار بیشتر از کندوان و غیره داشته باشد. روستای صور در دره ای در نزدیکی بناب واقع است که البته رودی از وسط روستا می گذرد و مردم خانه هایی به سبک روستاهای کنونی ایران نیز در دو طرف رود احداث کرده اند.به نظر می رسد در معماری این شهر زیر زمینی همه چیز پیش بینی و لحاظ شده است تا ساکنین این شهر زیر زمینی بتوانند بدون اینکه نیاز به خروج از این شهر زیر زمینی داشته باشند مدت ها و حتی فصل های متمادی در این کلونی زیر زمینی به زندگی ادامه دهند. در این شهر زیر زمینی علاوه بر اینکه برای انسان ها امکانات رفاهی تعبیه شده بود حتی محل هایی برای نگهداری دام ها و نگهداری علوفه برای دام و … نیز تعبیه شده بود و بقایای آن هنوز موجود است.
کبوتر خانه امیر فرهنگی
کبوتر خانه امیر فرهنگی به اواخر دوره قاجار تعلق دارد و در بناب، خیابان شهید باهنر واقع شده است. با سه طبقه، از طبقه بالای بنا بهعنوان نگهبانی، از طبقه وسط برای نگهداری کبوتر و از طبقه پایین آن بهعنوان خانهباغ استفاده میشد. در جنگ جهانی دوم، این کبوترخانه توسط هواپیماهای جنگی روسی به گمان اینکه برج دیدبانی پاسگاه نظامی است، مورد هدف قرار گرفت؛ اما خوشبختانه آسیب جدی بدان وارد نشد. با توجه به یادنوشتههای روی دیوار بنا، قدمت آن سال ۱۲۸۰ تخمین زده میشود.
تالاب قره قشلاق بناب
تالاب قره قشلاق بناب که به دلیل زیبائی و تنوع گونه های جانوری و گیاهی به عروس تالابهای شمالغرب کشور شهرت یافته است، یکی از تالابهای اقماری و چسبیده به دریاچه ارومیه است که محل زیست پرندگان مختلف به شمار می رود.از ﺟﻤﻠﻪ وﯾﮋﮔﯽ ﻫﺎی ﺑﺴﯿﺎر ﻣﻬﻢ ﺗﺎﻻب ﻗﺮه ﻗﺸﻼق ﻣﻮﻗﻌﯿﺖ ویژه ﺟﻐﺮاﻓﯿﺎﯾﯽ و ﻗﺮار ﮔﺮﻓتن آن در ﺟﻨﻮب و ﺟﻨﻮب ﺷﺮﻗﯽ درﯾﺎﭼﻪ اروﻣﯿﻪ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺧﻮد ﯾﮑﯽ از ﭘﺎرک ﻫﺎی ﻣﻠﯽ ﺑﺴﯿﺎر ﺣﺎﺋﺰ اﻫﻤﯿﺖ ﮐﺸﻮراﺳﺖ.زﯾﺒﺎﯾﯽ ﻫﺎی ﺗﺎﻻب ﺑﻪ حد ّی اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺎزدﯾﺪﮐﻨﻨﺪﮔﺎن آنرا ﺑﻬﺸﺖ ﭘﺮﻧﺪﮔﺎن ﻧﺎﻣﮕﺬاری ﮐﺮده اﻧﺪ این تالاب به دلیل وجود گونه های جانوری و گیاهی کم نظیر اهمیت بسیار دارد و از سال ۱۳۶۴ به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شده است.
روستای توتا خانه
معماری صخره ای روستای توتاخانه در نوع خود کم نظیر و جالب توجه است. این روستا یکی از زیباترین روستاهای بناب است که با ۱۱۷ خانوار و ۵۲۹ نفر جمعیت در ۱۵ کیلو متری شهرستان بناب واقع شده است. روستای توتاخانه در محدوده ای کوهستانی قرار گرفته و اطراف ان توسط کوه هایی بلند و تپه هایی مرتفع محاصره شده است. ارتفاع توتا خانه از سطح دریا در حدود ۱۹۲۰ متر است و اقلیمی متعدل و کوهستانی دارد.آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و مطبوع است و زمستان آن سرد، برفگیر و طولانی میباشد. برای اینکه خانه ها از نفوذ سرمای زمستان در امان بمانند، بیشتر انها دارای در و پنجره ی کوچک هستند. مراتع سرسبز و غنی،چشماندازهای زیبا و مسحورکننده و طبیعت بکر و منحصر به فرد این روستا بهویژه در بهار و تابستان از جذابیتهای فراوانی برخوردار است. درآمد بیشتر مردم این روستا از فعالیتهای کشاورزی و دامداری تأمین میشود. عدهای از مردم روستا نیز در بخشهای خدماتی و تولید صنایع دستی اشتغال دارند. انواع قالی با رنگ هایی متنوع و طرح هایی محلی، ازمهمترین صنایع دستی توتاخانه است. خشکبار و حبوبات نیز از دیگر سوغاتی های این روستا با طبیعتی بکرش هستند.