فهرست محتوا
دیدنی های گچساران
شهر دوگُنبَدان (گچساران جدید) در استان کهگیلویه و بویراحمد است. این شهر مرکز شهرستان گچساران است. مردم گچساران به گویش لری جنوبی صحبت میکنند و گویش لری این منطقه با لری بختیاری و لری فیلی (در استان لرستان) تفاوتهایی دارد. منطقه نفتی گچساران از نواحی قدیمی و مشهور صنعت نفت ایران به شمار می آید.از چگونگی نامگذاری و پیشینه تاریخی این شهر اطلاعات دقیقی در اختیار نیست ولی طبق نظریه باستان شناسان و پژوهشگران در قسمتهای شرقی و غربی آثار باقیمانده از دو گنبد قدیمی وجود دارد. به علت وجود همین دو گنبد در این ناحیه نام دوگنبدان برای این شهر انتخاب گردیده است. در ادامه همراه مجله هم اقلیم باشید تا با دیدنی های گچساران بیشتر آشنا شوید.
پل خیری و محمد خان گچساران
این اثر در تاریخ ۳ اسفند ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۲۰۷، بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در کنار راه ارتباطی گچساران به دهدشت و ۵۰ کیلومتری شمال غرب گچساران، پل عظیمی از دوره اسلامی باقی مانده که به پل «خیری و محمدخان» معروف است. پل مذکور روی رودخانه خیرآباد ایجاد شده که به احتمال زیاد در دوره اسلامی و پس از تخریب پل در دوره ساسانی ساخته شده است. پل خیری و محمد خان در ۴۰۰ متری چهارطاقی خیرآباد و با ۱۳۰ متر طول و ۷ دهانه است که قسمت بیشتر آن در سمت غرب رودخانه و در خاک خوزستان واقع شده است.
گنبد لیشتر
گنبد لیشتر در گچساران، گوشه ای دیگر از تاریخ را بر دوش می کشد. قسمت بالای گنبد به سان کلاهخود های جنگی سربازان است بادهای گرم و تند با برخورد به این گنبد رام و آرام مسیر تفرج خود را پیش می گیرند. گنبد لیشتر یکی از بناهای دوران سلجوقی است که از دل تمدن و معماری عصر خود سر برآورده است. چینش هنرمندانه سنگها و مهندسی قابل توجه ساخت این گنبد، آن را به گنبدی ماندگار در اعصار و دوران ها تا عصر معاصر کرده است. فاصله این اثر تاریخی تا گچساران ۲۰ کیلومتر می باشد.
چهارطاقی خیرآباد گچساران
یکی از جاذبههای گردشگری تاریخی در شهرستان گچساران، بنایی است تاریخی که در فاصلهی ۵۰ کیلومتری از این شهرستان قرار گرفته و به نظر میرسد که دارای قدمتی متعلق به دوران حکومت ساسانیان است. این بنای کهن که به نام «چهارطاقی خیرآباد» شهرت یافته است، بهرهمند از معماری اصیل و کاملا ایرانی است که میتوان آن را نمادی از سیاست، مذهب و نوع حکومت دوران خویش در نظر گرفت. اثری کهن که در روستای «ده ناصر» استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده و همانند سندی ارزشمند، از تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران زمین است.
امامزاده بیبی حکیمه خاتون(س) گچساران
مرقد و زیارتگاه امامزاده بیبی حکیمه خاتون(س) دختر بلافصل امام هفتم موسیبنکاظم(ع) در ۸۱ کیلومتری و جنوب گچساران در ضلع شرقی روستای بیبی حکیمه از توابع و روستاهای این شهرستان، حد فاصل بندر گناوه به مرکز گچساران (دوگنبدان) در میان تنگهای بزرگ و طولانی قرار گرفته است.این مرقد مقدس در فضایی تقریبا دایرهای شکل قرار گرفته است که در اصل فضایی باز و طبیعی بوده که در عمق کوهستانی صعب العبور و منحصر به فرد ایجاد شده است به گونهای که سقف آن به شکل ناهمواری سنگتراشی شده و دیوارههای آن با سیمان زبرهکاری شده است.آرامگاه بیبی حکیمه (س) دقیقا در نقطه مرکزی و وسط دایره قرار نگرفته و بیشتر به سمت شمال رفته است که در کنار این آرامگاه، قبر دیگری وجود دارد که بر اساس روایات معتبر این محل به گلگل خاتون کنیز با نجابت و وفادار بیبی حکیمه (س) است.
روستای مارین
روستای زیبای مارین در شمال شهر گچساران قرار دارد. روستای مارین در ۳۶ کیلومتری شمال شهر گچساران و ۱۹۸ کیلومتری جنوبشرقی یاسوج مستقر است.روستای مارین یکی از روستاهای تاریخی ایران است؛ اکثر خانههای روستا، معمولا رو به جنوب ساخته شده و در ساخت آنها از سنگ، خشت، گل، آجر و تیرهای چوبی استفاده شده است. کوچههای روستا، پهن و قابل دسترسی هستند، به طوری که وسایط نقلیه به راحتی میتوانند در روستا تردد کنند. خانه باغهای روستا، بر زیبایی فضای عمومی روستا افزوده است. جاذبههای گردشگری روستای مارین به دلیل شرایط مساعد اقلیمی و چشماندازهای بینظیر طبیعی، همه ساله گردشگران و طبیعتدوستان بسیاری را به سوی خود جلب میکند.
روستای دیل گچساران
باید بگوییم که جاذبه های گردشگری گچساران تنها به اینجا ختم نمی شود. بلکه مراکز تفریحی و روستاهای خوش آب و هوای این شهر نیز مرکز توجه و تفرج گردشگران قرار گرفته است. با این اوصاف روستای دیل از دیگر مکان های دیدنی گچساران است که دارای هوایی مرطوب و طبیعتی سرسبز می باشد. این روستا در ۲۷ کیلومتری شمال غرب گچساران قرار گرفته است. این روستا خود دارای آثار تاریخی متعددی می باشد. از جمله آنها می توان به تنگ آسیاب، تکیه و قلعه برج اشاره نمود.
منطقه ی حفاظت شده کوه خامین
این منطقه در شرق گچساران و دوگنبدان و در فاصله ی ۳۰ کیلومتری از این شهر واقع شده است. کوه خامین دارای انواع پوشش گیاهی و جانوری با ارزش می باشد. این منطقه در سال ۱۳۷۸ به یک منطقه ی حفاظت شده تبدیل شده است. البته آب و هوای کوه خامین بسیار مطبوع است و دارای آب و هوای نیمه مرطوب و کوهستانی می باشد. شما می توانید با عبور از کوه خامین که یکی از جاذبه های گردشگری گچساران محسوب می شود، از این طبیعت زیبا و دست نیافتنی آن لذت ببرید. البته در این منطقه فضایی برای گردشگران و بازدیدکنندگان به عنوان تفرجگاه در نظر گرفته شده است که شما می توانید در این ناحیه از جاذبه های گچساران استفاده کنید.
آبشار کیوان لیشتر
در ۲۵ کیلومتری شهرستان گچساران در منطقهی لیشتر از توابع این شهرستان و در نزدیکی روستایی به نام «هفت چشمه»، یکی دیگر از جاذبههای طبیعی و بسیار زیبا قرار گرفته است که در بسیاری از ایام سال، پذیرای جمع زیادی از گردشگران و علاقهمندان به طبیعتگردی است. «آبشار صخرهای کیوان لیشتر» نام این پدیدهی زیبای طبیعی است که با شکل پلکانی از ۷ آبشار کوچک تشکیل شده و در محل اتصال دو رودخانهی «دره تنگ درک» و «دره سور»، ایجاد میشود. ساختار پلکانی بودن این آبشار تماشایی، استخرها و برکههایی بسیار زیبا را ایجاد کرده است که زیبایی دو چندانی به این منطقه بخشیده است.
آبشار گنچ بنار
این آبشار که از جمله جاذبه های گردشگری گچساران به شمار می آید در فاصله ۷ کیلومتری شمال گچساران واقع گردیده و ۳۰ متر ارتفاع دارد. در این منطقه آب و هوا بسیار خنک و مطبوع می باشد. این آبشار از کوه های خائیز سرچشمه می گیرد و همه روز و به خصوص در ایام تابستان گردشگران و طبیعت گردان بسیاری به منظور استفاده از طبیعت زیبا و جذاب این منطقه که یکی از بی نظیرترین جاذبه های گردشگری گچساران به شما می رود، وارد این منطقه می شوند.
مقالات بیشتری بخوانید
- مکان های دیدنی شهرستان بهمئی | Bahmai
- آشنایی با دیدنی های شهر لنده ، کهگیلویه و بویراحمد | Lendeh
- دیدنی های شهر باشت ، کهگیلویه و بویراحمد | Basht
- جاذبه های دیدنی و سرسبز دورود ، لرستان | Dorud
- دره شیرز لرستان
- بهترین دیدنی های پلدختر ، لرستان | Pol Dokhtar