تور پاییز 1403لحظه آخر

روستای ماخونیک

در این مطلب از وب سایت گردشگری هم اقلیم شما را با روستای ماخونیک در خراسان جنوبی آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.

ماخونیک نام روستایی است از توابع سربیشه در استان خراسان‌جنوبی؛ روستایی کوچک که به‌ واسطه فاصله اندکش با مرز افغانستان اکثریت ساکنانش را افغان‌ ها تشکیل می‌ دهند. اما این نقطه از ایران به‌ واسطه قدکوتاه بودن بیشتر ساکنانش به لی‌ لی پوت ایران مشهور است. ماخونیک یکی از هفت روستای شگفت‌ انگیز جهان است.

اجاره روزانه خانه در تهران

روستای لی‌ لی‌ پوتی ایران شهرت و آوازه‌ اش را از زنان و مردان کوتاه قامت خود دارد که شب‌ ها، زیر سقفی کوتاه‌ تر از سقف خانه‌ های ما چشم می‌ بندند و صبح‌ ها، از چهارچوب‌ هایی کوتاه‌ تر از چهارچوب‌ های خانه‌ های ما پا بیرون می‌گذارند تا راهی معدن شوند، دام‌ هایشان را چرا دهند یا زمین‌ های زراعی‌ شان را شخم بزنند.

از دیگر ویژگی های روستای ماخونیک، معماری خانه هایی است که بر خلاف خانه های عادی، در زیر زمین ساخته شده و گاه سقف آنها هم سطح زمین است. خانه هایی که متناسب با قد خود اهالی ساخته شده اند و تقریبا یک متر داخل زمین قرار دارد. خانه هایی خشتی که سقف آن ها از خار و خاشاک و یا گل تشکیل شده است. این خانه ها شکل مشخصی ندارند و متناسب با ناهمواریهای منطقه ایجاد شده اند.روستای ماخونیک

قدمت ۳۰۰ ساله روستای ماخونیک

اسناد تاریخی این منطقه نشان می دهد که روستای ماخونیک بیش از ۳۰۰ سال قدمت دارد و آنچه اهالی این روستا بر سر زبان دارند در خاطرات خود از شاهان دوران صفوی نیز یاد می کنند.

در روستای ماخونیک اقتصاد، مسائل مذهبی و شرایط اقلیمی شکل دهنده ظاهر روستا است و مسکن روستا از خوراک، پوشاک و حتی بسیاری از نشانه های دیگر روستا ها جالب تر است و احتیاج به پژوهش بیشتری دارد.روستای ماخونیک

شگفتیهای رسوم مردم ماخونیک

مردم ماخونیک تا ۵۰ سال پیش، چای نمی نوشیدند، شکار نمی کردند و اصلاً گوشت هم نمی خوردند و هنوز سیگار نمی کشند. مردم ماخونیک این قبیل کارها را گناه می دانستند، ورود تلویزیون به این روستا به معنای ورود شیطان بود و اهالی تا چند سال پیش به تلویزیون می گفتند شیطان. آنها هرگز اجازه نمی دادند کودکان پای صفحه تلویزیون بنشینند و جادو شوند.

از ماخونیک تا مرز افغانستان در حدود نیم ساعت راه است و اهالی ماخونیک اصلیت افغانی دارند که در حدود سه چهار قرن پیش به این ناحیه آمده اند و اینجا را برای سکونت انتخاب کرده اند، ازدواج فامیلی میان کوتاه قدها و نوع تغذیه باعث شده که افراد روستای ماخونیک کوتاه قد باشند ولی چند سالی می شود که با تغییر وضعیت تغذیه اهالی و مصرف قرص و قطره آهن، نسل جدید بهتر شده اند.

روستای ماخونیک
روستای ماخونیک

طراحی لباس مردمان ماخونیکی

طراحی لباس های زنان و مردان ماخونیکی در گذشته خیلی متفاوت بوده که امروز نیز برخی اهالی روستا نوع لباس خاص خودشان را می پوشند اما نسل جدید در زمینه پوشیدن لباس تغییر فرهنگ داده اند.

جنس لباس اهالی روستای ماخونیک در گذشته از کرباس بوده است و از حدود ۲۰ سال قبل دیگر کرباس در این روستا بافت نمی شود و برای تهیه لباس به شهر مراجعه می کنند و هنوز عده ای از اهالی لباس هایی از جنس کرباس دارند که می پوشند.

ماخونیک در ۳۰ سال گذشته هیچ راه ارتباطی نداشته است، گفت:مردمان این روستا در گذشته با دنیای بیرون خود کمتر تعامل داشته اند.

متدوال ترین غذاهای اهالی روستا کشک، قلور، کورگی و کاچی است که در این میان کاچی از مهم ترین و متداول ترین غذاهای این منطقه است که بیشتر از شغلم درست می شود.