تور پاییز 1403لحظه آخر

دریاچه سد کبار

دریاچه سد کبار ، قدیمی ترین سد قوسی جهان می باشد که در دشت کبار در نزدیکی زنبورک از توابع جنت آباد قم قرار دارد. تاریخچه‌ای هزار و ۷۰۰ ساله دارد که دشت کبار را آبیاری می‌کند و کشاورزی منطقه را رونق بخشیده است. در ادامه همراه وب سایت هم اقلیم باشید تا با دریاچه سد کبار بیشتر آشنا شوید.

سد کبار به عنوان قدیمی‌ترین سد قوسی دنیا که هنوز هم پا برجا می‌باشد قدمت آن به حدود ۱۳۰۰ میلادی می‌رسد و در ۲۴ کیلومتری شهرستان قم در نزدیکی نزدیکی زنبورک از توابع جنت آبادقم بر روی رودخانه کبار قرار دارد. این سد با ارتفاع ۲۶ متر وطول ۵۵ متر از سنگ لاشه سخت بنا گردیده‌است.در این سد  یک برج آبگیر  قرار گرفته است که آب از طریق آن به قسمت زیر آب منتقل می‌شود.

اجاره روزانه خانه در تهران

درکنارحفره خروجی آب سد کانالی در دامنه صخره‌ای از کوه، در سطحی بالاتر از بستر رودخانه، کنده‌اند که آب را به سطوح مرتفع‌تری نقل مکان می کند . سد در کوه پی‌سازی شده و شالوده دیواره در شکاف به وجود آمده قرارگرفته که از آب بند ی مناسبی برخوردار است‌. انتخاب محل مناسب برای برپایی سد و همچنین شکل قوسی آن، نشان دهند ه مهارت و دانش بالای مهندسین سازنده سد است. این مهارت سبب شده که دیواره سد در برابر فشار آب مخزنی به طول و عرض ۵۰۰ ×۱۰۰۰ متر به خوبی مقاومت نشان دهد.

سد کبار

سد کبار در میراث فرهنگی کشورنیز به  به ثبت رسیده است و قدمت پیش از دوران صفویه است که در دسته بندی های امروزی قدمت آن به قرون میانه اسلامی در نظر گرفته می شود و بالغ بر ۷۰۰ سال از پیش.
متاسفانه در سال‌های قدیم دیواره بتنی سه متر روی بدنه قدیمی آن توسط جهاد سازندگی برای ذخیره آب بیشتر ایجاد شده بود که سنگینی مضاعفی را روی سازه سنتی و باستانی بوجود آورده و استحکام سد را به خطر انداخته بود و همچنین از لحاظ میراث فرهنگی هویت آن را نیز تحت الشعاع قرار داده بود.

سد کبار

شرکت آب قم در سال‌های اخیر به منظور استحکام سازی اقدام به تزریق بتن در بدنه و پی این سد را انجام داد و سرریزی برای زمان سیلاب از مصالح خود بدنه سد که چهره قدیمی سد را خراب نکند ایجاد کرد. و با دو تا سه مرتبه عملیات رسوب برداری انجام شده ظرفیت این سد همینک به نیم میلیون مترمربع رسیده است.

مقالات بیشتر بخوانید :