فهرست محتوا
مکان های دیدنی طبس
طبس،مرکز شهرستان طبس و یکی از شهرهای استان خراسان جنوبی است که قبلا جزو استان یزد بوده ولی از سال ۹۱ به خراسان جنوبی ملحق شد. این شهر با وجود قرار گرفتن در حاشیه کویر ایران ، ولی به خاطر سرسبزی که دارد،لقب گلشن کویر ایران رو به خود اختصاص داده است. در ادامه همراه وب سایت هم اقلیم باشید تا با مکان های دیدنی طبس بیشتر آشنا شوید.
کال جنی طبس
این دره بزرگ و متفاوت که در ۳۵ کیلومتری شهر طبس و نزدیکی روستای ازمیغان واقع شده و همهساله افراد بسیاری از داخل و خارج از کشور از آن بازدید میکنند، طی سالیان گذشته و در نتیجه فرسایش به وجود آمده و در برخی قسمتهای آن، دیوارههای سنگی دره تا حدی به یکدیگر نزدیک میشوند که آسمان را نمیتوان مشاهده کرد. مورد جالب دیگر، وجود دخمهها و تونلهای متعدد در دیوارههای دره است که به گفته کارشناسان، قدمت آنها به دوران زرتشتیان و ساسانیان میرسد.
ارگ تاریخی طبس که با نام کهن دژ نیز شناخته میشود که ارگی تاریخی در شهر بیرجند است که بیش از ۱۰۰۰ سال قدمت دارد. این ارگ در دورههای مختلف ضامن امنیت و آرامش شهر بوده است. ارگ طبس در طول تاریخ بارها مورد مرمت قرار گرفته است.
سد شاه عباسی طبس
سد شاه عباسی، که به طاق عباسی هم معروف است، در شهر طبس قرار دارد. ارتفاع این سد در حدود ۶۰ متر است که بهصورت گنبدی بین دو صخره نزدیک به هم با آجر ساخته شده. محققان قدمت این سد را به دوران صفویه نسبت میدهند و تصویر بزهایی را که روی بدنه کوه حک شده نماد برکت و فراوانی آب میدانند. این سد روی چشمه مرتضی علی ساخته شده است. جالب است بدانید که در این چشمه آب گرم و سرد در کنار هم جریان دارد و همین موضوع به یکی از جاذبههای گردشگری این منطقه تبدیل شده است.
روستای اصفهک
روستای اصفهک طبس با وجود اینکه در حاشیه کویر قرار دارد، اما به دلیل نزدیکی آن به مناطق کوهستانی، از آب و هوای مناسبی برخوردار است. مسافران، این روستا را به معماری خاص بناهای آن میشناسند. هوای این روستا همواره چند درجهای از شهر طبس خنکتر است. در روستای اصفهک طبس، حتما باید به حمام قدیمی و مسجد جامع آن سری بزنید.
کاروانسرای خان طبس
در جاده قدیمی طبس به یزد و پس از عبور از کاروانسرای کلمرود، روستایی به نام «رباط خان» میزبان کاروانسرای زیبای خان است. این عمارت چهارگوش و بسیار زیبا که از دیدنیترین بناهای تاریخی طبس محسوب میشود، یکی از نمونههای زیبای معماری در زمان صفویه است. بیشک تماشای مجموعه بادگیر و گنبد شاهنشین از نزدیک برای علاقهمندان به معماری و تاریخ و آجرکاریهایی که برای تزئین قسمت شاهنشین در نظر گرفته شده است، خاطرهای متفاوت از سفر به طبس را برای شما رقم خواهد زد.
باغ گلشن
یکی از باشکوهترین و زیباترین باغهای ایرانی که در دل کویر طبس، میان دشت کویر و کویر لوت بسان زمردی سبز میدرخشد باغ گلشن نام دارد. باغ گلشن بر روی جریان آبی که از چشمه های آب گرم و سرد طبس جاریست، ساخته شده است. در این باغ انواع گونه درختان از هر اقلیم وآب و هوایی وجود دارد. در باغ گلشن که روزگاری نخلستان بوده و بعد به باغ تبدیل شده، نخلهای کهن امروز هم سرسبز و تازه نفس خودنمایی میکنند. این باغ که یکی از نمادهای عروس کویر یعنی طبس است؛ قدمتش به ۱۰۰ سال برمیگردد.
دریاچه نمک طبس
رودخانه نمک طبس یا همان کال طبس را میتوان به جرات یکی از جالبترین جاهای دیدنی طبس دانست. همه ما با دریاچه نمک آشنایی داریم اما رودخانه نمک واقعا کمی عجیب به نظر میرسد. این رود که در هشت کیلومتری روستای محمد آباد واقع شده است، ظاهری بسیار عجیب و غریب دارد. روی این رودخانه انباشته از بلورهای تخم مرغی شکل نمک است و در زیر آن آب جریان دارد. بسیاری از عکاسان، این سوژه را برای تصویربرداری خود انتخاب میکنند. پس حتما در سفر خود به طبس، از رودخانه نمک بازدید کنید. دیدن این رودخانه، خاطرهانگیزترین بخش سفر شما خواهد بود.
چشمه مرتضی علی
یکی از خوش آب و هواترین جاهای دیدنی طبس را در چند کیلومتری آن و در حوالی روستای خرو میتوانید پیدا کنید. چشمه مرتضی علی یکی از پدیدههای خاص طبیعت، در حوالی طبس است که از دیدنش نمیشود گذشت. این چشمه با وجود دو نوع آب و گرم لذت معرکهای را به طبیعتگردها انتقال میدهد. این چشمه میان درهای با دیوارهای بلند جا گرفته که بیشتر مسیر آن به شکل پیادهروی است و همین نکته جذابیت این منطقه را بیشتر میکند.
کویر حلوان
نام کویر حلوان طبس برگرفته از روستایی است که در همان نزدیکی قرار دارد. روستایی که به صورت کامل توسط قلعهای بزرگ و باستانی احاطه شده است. قلعهای که میتوان آن را بزرگترین و زیباترین قلعه باستانی کل طبس دانست. این روستا در ۹۰ کیلومتری شمال غرب طبس و در حاشیه کویر مرکزی ایران قرار دارد.دریاچه نمک خور، باتلاقهای رسی و نمکی و تپههای ریگی را میتوان جزء جاذبههای منحصر به فرد این کویر دانست.
امام زاده حسین بن موسی بن کاظم (ع)
امام زاده ای در شهر طبس وجود دارد به نام حسین بن موسی الکاظم که مورخان آن را از فرزندان امام کاظم دانسته اند. با توجه به برخی از اسناد، زمان بنای اولیه مزار این امامزاده در قرن پنجم هجری بوده است. در سال ۱۳۵۷ این امام زاده در اثر زلزله ای به طور کلی ویران گردید اما پس از مدتی آستان قدس رضوی اقدام به بازسازی آن نمود.