فهرست محتوا
- 1 دیدنی های مراغه
- 1.0.1 دریاچه صوفی چای
- 1.0.2 موزه ی آقالار
- 1.0.3 گنبد کبود شهرستان مراغه
- 1.0.4 گنبد غفاریه مراغه
- 1.0.5 برج مدور
- 1.0.6 رصد خانه شهر تاریخی مراغه
- 1.0.7 معبد مهر مراغه
- 1.0.8 خانه اشرفالملوک نبئی وند
- 1.0.9 پل سرچشمه روستای مردق
- 1.0.10 مقبره شیخ رکن الدین اوحدی مراغهای
- 1.0.11 آبشار گور داغ
- 1.0.12 غار هامپوئیل شهر مراغه
- 1.0.13 گویجه قلعه
- 1.0.14 بازار مراغه
دیدنی های مراغه
مراغه شهری زیبا و مهم است که در دامنه کوه سهند، کنار رود صوفیچای و در استان آذربایجان شرقی قرار دارد. این شهر در زمان حکومت ایلخانان بهعنوان پایتخت انتخاب شد و در آن دوره از نظر اقتصادی به رونق زیادی دست یافت. این شهر از شمال به تبریز نزدیک است و از غرب از طریق بناب به دریاچه ارومیه میرسد. دو شهر هشترود و میانه هم در شرق این شهر قرار دارد. آب و هوای شهر مراغه معتدل متمایل به سرد و مرطوب می باشد. این شهر تاریخی دارای مراکز گردشگری بسیاری می باشد و سالانه گردشگران خارجی و ایرانی زیادی از مراغه دیدن میکنند. در ادامه همراه مجله هم اقلیم باشید تا با دیدنی های مراغه بیشتر آشنا شوید.
دریاچه صوفی چای
شاید در نگاه اول به خود بگویید که این تصویری از شهرهای اروپایی مانند لندن و یا رم و شاید هر شهر لاکچری دیگری باشد اما اشتباه نکنید. اینجا رودخانه صوفی چای در شهر مراغه استان آذربایجان غربی است که زیبایی بی نظیر آن انسان را به خود جذب میکند.
موزه ی آقالار
این موزه در سال ۸۱ در محوطه مقبره آقالار با گردآوردن سنگ گورهای تاریخی و منحصربهفردی که در گورستانهای اطراف مراغه وجود داشت، راهاندازی شده است. این محوطه بهخاطر آن که بزرگان، عارفان و شیوخ مراغه در آن دفن شدهاند به آقالار یا همان بزرگان مشهور شده است.در سال ۱۱۷۵ پس از مرگ میرفتاح به دستور ظل السلطان – که در زمان زندیه زندگی میکرده و هیچ ربطی به مسعود میرزا پسر ناصرالدین شاه که بیشتر از ۱۵۰ سال بعد به دنیا میآید ندارد- در این محل دفن و بنای مقبره برایش ساخته میشود. بنای آرامگاه متاثر از معماری زندیه است و یکی از بناهای زیبایی است که یکبار در ۱۲۴۷ در ابتدای دوران ناصرالدین شاه قاجار به طور کامل مرمت و بازسازی شد. ساختمان بنا چهار ضلعی و هر ضلعش ۱۶ متر و دارای ابزارهای سنگی و طاقنمای آجری قرینه به ارتفاع پنج متر است.
گنبد کبود شهرستان مراغه
گنبد کبود برجی دایرهای شکل است و در شهرستان مراغه قرار دارد که طبق گفته کارشناسان متعلق به دوره سلجوقیان است. بنابر برخی از گفتهها این برج مقبره مادر هلاکوخان است اما هیچ کتیبه یا سنگنوشتهای در ساختمان این گنبد وجود ندارد که نشاندهنده سال و دلیل ساخت آن باشد. معماری و تزیینهای نمای گنبد کبود بسیار زیبا است. نمای گنبد طراحی و ظرافت خاصی دارد و در بین آجرها کاشیهای نفیس مورد استفاده قرار گرفته که مانند نگین میدرخشد. گنبد بنایی ۱۰ ضلعی است که شبیه به دایره است. گنبد کبود در سال ۱۳۴۰در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
گنبد غفاریه مراغه
گنبد غفاریه بنایی مربع و آجری است که بر بالای سکویی سنگی و سردابه دخمه ای عمیقی استوار است. در چهار زاویه آن ستون هایی با نقوش لوزی ساخته اند . هر یک از اضلاع طرفین و عقب دارای دو طاقنما و یک حاشیه مکتوب می باشد. در این گنبد تمامی خطوط، ریحان است. کاشی های این بنا مخلوطی از رنگ آبی دریایی و آسمانی است.
برج مدور
برج مدور از دیگر شاهکارهای تاریخی در مراغه کنار گنبد کبود است که قدمت آن به دوران سلجوقیان باز میگردد. این برج، گنبدی استوانهای شکل است که شامل دو طبقه سردابه و نمازگاه میشود.
رصد خانه شهر تاریخی مراغه
یکی از جاذبه های دیدنی مراغه رصد خانه تاریخی این شهر می باشد. این رصدخانه در زمان خواجه نصیرالدین طوسی، منجم بزرگ و نامی دوره ایلخانی ساخته شده است. رصد خانه مراغه از معروف ترین رصدخانه های اسلامی بوده و در گذشته در سراسر جهان بی نظیر بوده است. امروزه نیز نام این رصدخانه به گوش می رسد و برای گردشگران، از جاذبه های دیدنی مراغه به شمار می رود. رصدخانه مراغه در سال ۶۵۷ هجری بر روی تپه ای واقع شده که در شمال غربی شهر مراغه وجود دارد. ضمناً کتابخانه ای بزرگ در نزدیکی این رصدخانه با حدود چهارصد هزار جلد کتاب قرار دارد که این کتاب ها از بغداد، شام، الجزیره و بیروت برای مطالعه و استفاده دانشمندان، تهیه شده است.
معبد مهر مراغه
کی دیگر از آثار باستانی شهرستان مراغه، «معبد مهر مراغه» یکی از میراث ارزشمند مذهبی در ایران است که در روستای «ورجوی» این شهرستان، قرار دارد. این اثر تاریخی دارای ابعاد ناشناختهای است، ولی با توجه به تحقیقات و پژوهشهای انجام شده توسط زنده یاد «پرویز ورجاوند»، به نظر میرسد که این بنای کهن مرتبط با آیین مهرپرستی بوده که با توجه به گذر زمان و رخدادهای تاریخی، تغییر و تحولاتی در آن صورت گرفته است. جالب است بدانید که کلمه میترا یا (مهر) به معنی دوستی و محبت است. در گاتها (سرودههایی که از دیرباز از سخنانِ زرتشت اسپنتمان دانسته میشده است) کلمهی میترا به معنی عهد و پیمان آمده است. مهر در اوستا از آفریدگان اهورا مزدا بوده، ایزد محافظ عهد و پیمان است و از این رو فرشتهی فروغ و روشنائی است تا هیچ چیز بر او پوشیده نماند.
خانه اشرفالملوک نبئی وند
در شهر مراغه نیز مانند بسیاری دیگر از شهرستانهای کشور، میتوان شاهد منازل و بناهای تاریخی متعدد بود که همانند میراثی گرانبها برای نسل امروز، به یادگار مانده است. «خانهی اشرفالملوک نبئی وند» از جمله این منازل تاریخی است که دارای قدمتی برابر با اواخر حکومت قاجاریان و اوایل حکومت پهلوی است. این اثر در بافت قدیمی شهر مراغه و در نزدیکی مسجد تاریخی «شیخ بابا» قرار گرفته است که با نام دیگر «خانهی حیدرانلو» نیز شناخته میشود. از ویژگیهای بارز عمارت که در ۲ طبقه، با پلانی مستطیلی و به صورت قرینه ساخته شده است، میتوان به ستونهای سنگی تعبیه شده در نمای اصلی آن اشاره کرد که از زیبایی خاصی برخوردار است.
پل سرچشمه روستای مردق
پل مردق جزء مهمترین و سالمترین پلهای تاریخی آذربایجان شرقی و تنها پل این شهرستان است که در لیست آثار ملی بهثبت رسیدهاست.پل سهدهنه مردق، جزء سه پل مهم تاریخی این شهرستان بوده و دارای سیلشکن و پایههای سنگی از نوع سنگ بومی منطقه (معدن سنجان) و آجرهای قرمز بومی است. این پل بلندترین پل تاریخی شهر مراغه محسوب میشود و در گذشته، این شهر را با شهرهای اردبیل و هشترود و روستاهای منطقه مرتبط میکرد. این پل در عصر قاجار بر روی رودخانه مردق چای ساخته شده است.
مقبره شیخ رکن الدین اوحدی مراغهای
مقبره شیخ رکنالدین اوحدی مراغهای، عارف و شاعر پارسیگوی نامدار قرن هشتم، یکی از آثار تاریخی معروف و جاهای دیدنی مراغه است. این بنا در میان باغسرسبزی قرار گرفته است و هرساله گردشگران زیادی از آن بازدید میکنند.
آبشار گور داغ
این آبشار را با نام کوره چکان هم میشناسند. آبشار زیبای گور داغ از دارتفاعات کوه سهند سرازیر میشود و حدود ۹ متر ارتفاع دارد. این آبشار در روستان چکان قرار دارد که فاصله این روستا با مراغه فقط ۵ کیلومتر است و در سفرتان به مراغه به سادگی میتوانید از این آبشار زیبا هم دیدن کنید و چند ساعتی را در طبیعتی بینظیر بگذرانید.
غار هامپوئیل شهر مراغه
یکی دیگر از جاهای دیدنی مراغه ، غار هامپوئیل می باشد که در ۱۲ کیلومتری شهر مراغه قرار گرفته است. در داخل این غار کبوتران زیادی به صورت گروهی زندگی می کنند که این غار را به غار کبوتر مراغه نیز معروف کرده اند. چاه های عمیقی در معابر این غار وجود دارند که بعضی از آن ها دارای آب هستند. در اطراف این چاه ها رسوبات آهکی به وجود آمده اند که مناظر طبیعی زیبایی را خلق کرده اند. از دیگر مواردی که این غار را از جاذبه های دیدنی مراغه به شمار آورده، وجود رودخانه مردی چای در پایین این غار می باشد. از بستر این رودخانه تا غار که در دامنه کوهی صخره ای واقع شده، ارتفاعی حدود ۱۶۰۰ متر وجود دارد. دهانه غار هامپوئیل مراغه ۸ متر عرض و ۲۵ تا ۴۰ متر ارتفاع دارد. در ورودی این غار، کتیبه ای وجود دارد که به زبان روسی است و تاریخ این کتیبه مربوط به سال ۱۹۲۵ میلادی می باشد.
گویجه قلعه
«گویجه قلعه» نام یکی از سازههای طبیعی در ۴۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر مراغه است که در نزدیکی رودخانهی «قوری چای» قرار گرفته است. از ویژگیهای جالب و منحصربهفرد این قلعه، احداث آن به صورت طبیعی است به گونهای که هیچ انسانی در ساخت آن نقشی نداشته است. وجه تسمیه «گویجه قلعه» یا «قلعه گویجه» به این نام، به دلیل سنگهای سبزی است که در منطقهی به نظر میرسد که این اثر دارای قدمتی متعلق به هزارهی قبل از میلاد مسیح (ع) تا اوایل دوران اسلامی است. معماری این سازهی طبیعی به صورت صخرهای و از نادرترین قلعههای ایران کهن است که با چنین معماری ساخته شده است.
بازار مراغه
بازار قدیمی مراغه از دیگر جاهای دیدنی مراغه ، این شهر زیبا به شمار می رود. گشت و گذار در زیر دالان های تو در تو و خرید لبنیات محلی و میوه های تازه و سایر خوراکی های خوشمزه بسیار لذت بخش است. از طرفی در این بازار یک بنا به نام مدرسه محییه وجود دارد که مربوط به اواخر قرن پنجم هجری است.