فهرست محتوا
شیرینی های یزد
استان یزد، از جمله مناطقی است که هم به دلیل بافت تاریخی و آثار باستانی با ارزشی که در آن قد برافراشتهاند مورد تحسین و حیرت گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است، هم به دلیل داشتن تنوع جالب و بینظیری از انواع غذاها و شیرینیهای سنتی و بومی، از شهرت و محبوبیت ویژهای برخوردار است. در استان یزد شیرینی های مخصوص و محلی یافت میشود که بیانگر فرهنگ، هنر و اقلیم خاص این منطقهی دیدنی و شگفتانگیز است. در ادامه همراه هم اقلیم باشید تا با شیرینی های یزد بیشتر آشنا شوید.
قطاب
قطاب است و یزد. این شیرینی در میان مردم یزد بسیار رواج دارد و علاوه بر مناسبت های مختلف آن ها قطاب را در وعده عصرانه با چای میل می کنند. در یزد قطاب دو نوع یزدی و عسلی دارد. به طور کلی در تهیه قطاب دو قسمت لایه خارجی و مغز داخلی وجود دارد. مغز داخلی قطاب از هل، پودر قند و پودر بادام تشکیل می شود. لایه خارجی آم که مانند نانی است که در روغن سرخ شده از کره، آرد گندم، زرده تخم مرغ، شیر و ماست تهیه می شود. پس از تهیه نان آن را داخل پودر قند می غلتانند. قطاب عسلی تنها یک تفاوت با قطاب یزدی دارد که به جای استفاده از پودر قند در آن از عسل برای شیرین کردنش استفاده می کنند.
کیک یزدی
کیک یزدی نیز از شیرینی های بسیار معروف، خوشمزه و همه پسند یزد به حساب می آید که در سراسر ایران پخت می شود. این شیرینی بسیار معطر و خوشمزه است. این شیرینی درمناسبت های مذهبی، مهمانی ها و مراسم ها به چشم می خورد. ویژگی این شیرینی سنتی، تهیه آسان و سریع آن است.
باقلوا یزد
باقلوا نه تنها در ایران بلکه در سایر کشور ها مانند ترکیه، یونان، قبرس، روسیه و … نیز تهیه می شود. اما در ایران باقلوای سه منطقه مشهور است قزوین، گیلان و یزد. طعم و عطر باقلوای یزد فوق العاده است. باقلوا، در شکل های مختلف چون لوزی، مربع و لوله ای طبخ می شود و تهیه آن کمی زمان بر است. مواد به کار رفته در باقلوا، بکینگ پودر، گلاب، آرد گندم، شکر، زرده تخم مرغ، کره یا روغن، آب، نمک، پودر پسته، هل، پودر بادام، پودر قند و شیر هستند.
پشمک یزدی
شیرینی سبک همچون پر کاه، نرم مانند پنبه، شیرین چون عسل و بسیار لذیذ و دوستداشتنی است که به عنوان خوراکی سنتی و بومی استان یزد در سراسر کشور شناخته میشود. گردشگران بسیاری هنگام سفر به شهر تاریخی یزد، با مراجعه به مراکز فروش این شیرینی سنتی، این سوغاتی شیرین را برای عزیزان خود فراهم میکنند. پیشنهاد میکنیم هنگام سفر به این استان خاطرهانگیز، از خرید آن غافل نشوید.
شیرینی پنجرهای (شیرینی منقا)
شیرینی پنجرهای یا شیرینی منقا، یکی دیگر از خوراکیهای سنتی و محلی استان یزد محسوب میشود. این شیرینی بومی با شکل ظاهری و طعم متفاوتی که نسبت به سایر همنوعان خود دارد، از جایگاه خاصی بین مردم این استان برخوردار است. برای تهیه و طبخ شیرینی منقا از نشاسته، گلاب، آب، آرد برنج، آرد سفید، تخممرغ، زعفران، پودر قند و روغن استفاده میکنند.
نان سوروک یزد
نان قوت غالب مردم ایران است و هر شهر و دیاری نان خاص خود را دارد. نان سوروک هم، یک نان روغنی ست و از نان های سنتی یزد محسوب می شود به طوری که تهیه آن فقط به صورت خانگی انجام می گیرد. مواد تشکیل دهنده آن آرد سنگک، روغن کنجد، گل رنگ، مایع خمیر، آب، نمک و تخم گشنیز هستند. این نان نیز مانند بسیاری از نان های دیگر اگر وقتی داغ است میل شود خوشمزه تر است ولی سرد آن نیز بسیار دلچسب است. یزدی ها معمولا در شب نشینی های دوستانه خود، این نان خوشمزه را میل می کنند.
شیرینی حاجی بادام
حاجی بادام شیرینی نقلیهای لذیذ، خوشمزه، معطر و یکی از پرمصرفترین خوراکیهایی است که جایگاه خوبی در بین خانوادههای ایرانی از آن خود کرده است. این شیرینی دوستداشتنی یکی از انواع شیرینیهای سنتی و بومی در استان یزد است که به دلیل استفاده از بادام، مقوی و پرخاصیت نیز محسوب میشود. این شیرینی در بسیاری از شهرهای کشور همچون کاشان نیز در وسعت زیادی طبخ میشود.
سوهان آردی
این خوراکی خوشمزه هم اکنون در سراسر ایران شناخته شده و روزانه سفارشات بسیاری از استان یزد به سراسر ایران و حتی خارج از مرزهای این کشور ارسال میشود. مردم این استان باستانی و کهن، برای طبخ و تهیهی سوهان آردی از جوانهی گندم، آرد گندم، روغن حیوانی، شکر، جوهر لیمو، پودر هل، زعفران، روغن مایع و عرق هل استفاده میکنند.
نقل یزدی
نقل از شیرینی هایی است که در بسیاری از شهرهای کشور ایران و با روش های متفاوت تهیه می شود. این شیرینی به دلیل کم حجم بودن و شیرینی کم خود بسیار مناسب برای صرف با چای می باشد. نقل با طعم ها و مواد تشکیل دهنده متفاوت تهیه می شود و آن را با خلال بادام، پسته، گردو، بیدمشک و … تهیه می کنند. به علاوه انواع آلبالویی، گشنیز، گل محمدی، زعفرانی و وانیلی دارد.
نان برنجی یزدی
نان برنجی کرمانشاه و قزوین نیز بسیار معروف و خوشمزه است اما این شیرینی به گونه ای دیگر در یزد تهیه می شود. در یزد این شیرینی را معمولا برای ایام نوروز تدارک می بینند. از مواد اصلی آن آرد برنج، آرد گندم، تخم مرغ، گلاب، هل، روغن و شکر هستند. به علاوه در یزد نان برنجی انواع مختلفی دارد که از میان آن ها می توان به دو نوع زعفرانی و ساده، اشاره نمود.
فالوده یزدی
یکی از دسر ها و نوشیدنی های دلچسب در تابستان، فالوده است. این دسر در شهرهای مختلف، با روش های گوناگون تهیه می شود . علاوه بر طعم، شیوه سرو و عرضه آن هم خاص است، چه برای گردشگران خارجی و چه برای گردشگران ایرانی چشیدن آن لذت بخش است. در یزد به آن، ماقوتک گفته می شود و از نشاسته، تخم شربتی، گلاب، شیره و آب تهیه می شود. به علاوه با شربتی از آب، شکر و گلاب سرو می شود. در تهیه آن ابتدا شربت را باید حاضر کرد و می توان فالوده را با شهد یا بدون آن تهیه کرد.