فهرست محتوا
مکان های دیدنی سرپل ذهاب
در این مطلب از وب سایت گردشگری هم اقلیم شما را با مکان های دیدنی سرپل ذهاب آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.
سرپل ذهاب یکی از شهرهای مهم استان کرمانشاه ایران و مرکز شهرستان سرپل ذهاب است. مردم این شهر کرد هستند و به زبان کردی حرف میزنند. در شهرستان سرپل ذهاب پیروان شیعه، سنی و یارسان در کنار هم زندگی میکنند. این شهرستان در ناحیهای جلگهای و کوهستانی قرار گرفته که ارتفاع پستترین نقطه آن کمتر از ۶۰۰ متر از سطح دریا است و کوههای برز، قراویز، بزنیان و دالاهو از جمله مهمترین کوههای این شهرستان است که در فصل بهار با آب و هوای دلانگیز، مسافران فراوانی را به خود جذب میکند.
طاق گرا
طاق گرا که به طاق شیرین نیز شهرت دارد، از بناهای باستانی استان کرمانشاه بهشمار میرود و در ۱۵ کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب قرار دارد. طبق تحقیقات انجامشده، این بنا در اواخر دوره ساسانیان و به احتمال زیاد در دوره حکومت خسرو دوم ساخته شده است. طاق گرا سنگنوشتهای ندارد و فقط دو علامت کنده شده از زمان پارتها روی آن باقیمانده است. از کاردکردهای بنا در طول زمان میتوان به توقف گاه موکب شاهی، اریکه سلطنتی، یادگار احداث راه کاروانرو، بنای یادبودی از پیروزی و پاسگاه مرزی اشاره کرد.
گور دخمه دکان
گوردخمه دکان داوود از دیدنی های جالب استان کرمانشاه محسوب می شود. گوردخمه آرامگاهی بوده است که به شکل اتاق برای دفن یک یا چند نفر در دل کوه ها، تپه ها یا صخره ها کنده می شد و فضای کافی برای نشستن، قرار دادن اشیا و برگزاری مراسم را داشت. گوردخمه دکان داوود به دوران هخامنشیان تعلق دارد و به احتمال زیاد نقش برجسته ی آن نیز به دوره ی سلوکیان بازمی گردد. از آنجا که مقبره ی تمامی پادشاهان هخامنشی در پاسارگاد و تخت جمشید است، این گور دخمه باید متعلق به پادشاه خونخوار هخامنشی، ضحاک (پدربزرگ مادری کوروش)، باشد. این اثر تاریخی در سال ۱۳۱۰ با شماره ی ۱۵۲ به ثبت آثار ملی ایران رسید.
گور دخمه دیره
گور دخمه ای در بین راه سر پل ذهاب به دیره قرار دارد و به نام گور دخمه دیره معروف است. این گور به دوره مادها تعلق دارد.
نقش برجسته آنوبانی نی
نقش برجسته آنوبانی نی در شهر سرپل ذهاب، از قدیمی ترین سنگ نبشته های ایران با قدمتی حدوداً ۴۸۰۰ سال است. نقش برجسته آنوبانی نی یکی از نقش برجسته های متعلق به یکی از چهار عنصر قومی زاگروس نشین در هزارهٔ سوّم پ. م. به نام لولوبیان است که پیش از آریایی ها در این محل سکونت داشتند. نقش برجسته آنوبانی نی در ۱۲۰ کیلومتری کرمانشاه و در نزدیکی سرپل ذهاب قرار دارد و در حدود ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد تراشیده شده است. نقش برجسته پرده ای است که در آن شاه در برابر ایزدبانو ایشتار و ستاره ای که او را در مقابل دشمنان به پیروزی رسانده، ایستاده و پای خود را بر بدن دشمن مغلوب نهاده است. ملکه حلقه ای به دست دارد و به دست دیگر طناب یا زنجیری گرفته، دو اسیر از بینی در بند اوست. علاوه بر شاه و ملکه، ۹ اسیر برهنه نیز در تصویر قابل مشاهده است.
آرامگاه ابودجانه سرپل ذهاب
آرامگاه ابودجانه؛ در مجاورت مسیر «ریجاب» به «بابا یادگار»، در نزدیکی بخش «ریجاب» و در شهرستان اسلامآباد غرب، یکی دیگر از جاذبههای تاریخی کرمانشاه قرار دارد که به «آرامگاه ابودجانه» شهرت یافته است. این اثر تاریخی متعلق به دوران صدر اسلام است و در خود چند مقبره که میتوان سبک چهارطاقیهای دوران حکومت ساسانیان را در معماری آنها مشاهده کرد. قبری در بین این مقابر مشاهده میشود که مردم بومی و محلی آن را «مقبرهی ابودجانه» میخوانند و بر آن احترام و عزت قابل توجهی قائل هستند. مقبرهای به شکل هندسی چهار ضلعی که روی آن را گنبدی به شکل مخروط، فرا گرفته است. جالب است بدانید که روی برخی از این قبور را بناهایی به شکل چهارطاقی قرار دادهاند که درواقع شبیه به آتشکدههای دوران ساسانیات است. در کنار سنگ قبرهای کهن، سنگ قبرهای جدید نیز وجود دارد. متاسفانه به دلیل فرسایش سنگهای قبر، نمیتوان به اطلاعاتی که روی آنها ثبت شده است، پی برد.
آتشکده سراب سرپل ذهاب
بقایای آتشکده سراب ذهاب مربوط به دوره ساسانیان است و در شهرستان سرپل ذهاب، بخش مرکزی، دهستان دشت ذهاب، ۱۵۰ متری شمال روستای سراب ذهاب واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۵۷۱۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.در شمال خاوری تپه ی سراب در ۳۰۰ متری از راه کنونی بازماند های آتشکده یی دیده میشود به اندازه های ۴.۷۷ در ۵.۹۵ متر از قـلوه سنگ ولابندودیواری به پهـنای ۰.۶ متر .در دوبر خاور .شمال بخشی از گنبد آتشکده به چشم میخورد .ورودی تشکده با تاقی گهـواره یی به پهـنای ۰.۶ وبلندی ۱ متر است .بلندی کنونی آتشگه ۲.۵ متر است . آنچه از این آتشکده باقی مانده، چهار پایه سنگی و راهرویی به منظور طواف در اطراف این پایههاست. شواهد حاکی از آن است که این آتشکده در دوره ساسانی ساخته شده و تا اوایل صدر اسلام فعالیت داشته است.
آرامگاه احمد بن اسحاق قمی
آرامگاه احمد بن اسحاق قمی یکی از آثار مهم تاریخی و مذهبی شهر سرپل ذهاب در استان کرمانشاه به شمار می رود. احمد بن اسحاق قمی از وکلای امام حسن عسگری (ع) در شهر قم بودند. با قدمتی که به قرن سوم هجری قمری بازمی گردد، بنای آرامگاه در طول زمان چندین بار بازسازی و مرمت شده است. از صحن حرم که در قسمت شرقی بنا قرار دارد، در اعیاد مذهبی به عنوان مصلی استفاده می شود.
مقبره بابایادگار سرپل ذهاب
مقبره ی بابا یادگار تقریبا در ۴۵ کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب و در یک منطقه ی بسیار زیبا و دلنشین بنام ریجاب قرار دارد. بابا یادگار نام یکی از یاران سلطان اسحق است. همچنین به محل آرامگاه او نیز بابا یادگار گفته میشود.بابایادگار محلی زیارتی و تفریحی است که مقبره یکی از بزرگان فرقه اهل حق در آنجا قرار دارد. مراسم ها و آیین های مختلفی در ایام سال در این محل انجام می گیرد. مراسماتی که بیشتر شبیه مراسم درویشان با کف زدن و ذکر گفتن همراه است.
آبشار پیران
آبشار پیران در نزدیکی روستای شالان و ۹ کیلومتری سرپلذهاب در استان کرمانشاه واقع است. آبشار پیران که ارتفاع آن حدود صد متر است و بلندترین آبشار ایران لقب گرفته است، از فراز صخره ای بسیار عظیم به پایین سرازیر میشود. در نزدیکی آبشار پیران، ویرانههای قصر یزدگرد قرار دارد که قدمت آن به دوران ساسانی میرسد.از جمله جاذبه های آبشار پیران، فرود کوهنوردان از بالای سخره و ارتفاعات آبشار به پایین است. به طوری که هر سال تعداد زیادی کوهنورد به منطقه زیبا سفر میکنند.