کوه نمک قم
کوه نمک قم در ۱۵ کیلومتری جاده قم به سمت جعفریه قرار گرفته و از جمله جاذبه های طبیعی استان قم به شمار می رود که کمتر بدان توجه شده است. دریاچه کوچکی که اطراف آن را کوه ها و صخره ها فرا گرفته است زیبایی دوچندانی به منطقه بخشیده که این دریاچه در نیمه دوم سال به دلیل حجم بالای تبخیر آب تبدیل به لایه ای قطور از نمک شده و در این روزها قطر نمک بسته شده بر روی این دریاچه به ارتفاع نیم متر نیز می رسد.در ادامه همراه وب سایت هم اقلیم باشید تا با کوه نمک قم بیشتر آشنا شوید.
اشکال مختلف ، زیبا و منحصر به فردی در این کوه نمک به چشم می خورد که می تواند محلی برای جذب گردشگران و توریست باشد هر چند که در سالهای اخیر از ظرفیت های این منطقه در راستای جذب گردشگر کمتر استفاده شده است و بسیاری از اهالی فم نیز شاید از وجود این کوه نمک در نزدیکی قم با خبر نباشند.
در اطراف دریاچهای که در دل این کوه قرار گرفته، شکافهای عمیق و بسیار خطرناک وضعیت بحرانی را ایجاد نموده و بخشی از دیواره دریاچه نیز به سمت داخل سقوط کرده و همین امر سبب فرونشست زمینهای اطراف شده که این شرایط ممکن است خطراتی برای گردشگرانی که جهت بازدید از این پدیده طبیعی به این مکان می آیند به همراه داشته باشد.
جاده منتهی به کوه نمک نیز دچار فرونشست و چالههای نسبتاً بزرگی شده که در برخی نقاط از این مسیر، عبور خودروها به سختی امکان پذیر است و حادثه هر لحظه در کمین تردد کنندگان قرار دارد.کارشناسان زمین شناسی معتقدند میان فرونشست زمین با افت سطح آب زیرزمینی و جنس رسوبات ارتباط مستقیمی وجود دارد و از آنجا که سنگهای کوه نمک قم اغلب از نوع گچی، نمکی و آهکی است انحلال آنها در آبهای زیر زمینی موجب بروز چنین شکافها و گودالهایی شده است.
گنبدهای نمکی چه هستند؟
این تودههای عظیم نمک به دلیل اختلاف وزنی که نسبت به سنگهای اطراف خود دارند، به سمت بالا حرکت میکنند و قشر بیرونی آنها به سطح رسیده و تپهها و کوههای مختلفی را تشکیل میدهند. هنگامی که باران میبارد، قسمت نمکی حل میشود و کانیهایی چون کلسیت، هماتیت و گوگرد بر جای میمانند.
جالب است بدانید که ایران تعداد زیادی گنبد نمکی در دل خود جای داده است و بیش از ۲۰۰ مورد گنبد نمکی فقط در قسمت جنوبی ایران قرار گرفتهاند. گنبدهای نمکی ایران، نمونههای بینظیری در سطح جهان هستند.لایههای نمک در گنبد نمکی قم، بین ۵ تا ۱۸ متر ضخامت دارند و بین آنها، سنگهای گچی و آندزیتی هم به چشم میخورد.
مسیر دسترسی
قم، بطرف شهر جعفریه، پشت مجتمع صنعتی دام شهر، راه دسترسی دو کیلومتر قبل از دامشهر (اول جاده خاکی تابلوی کوچکی دیده می شود که به طرف سایت پروازی پالاگلایدر اشاره دارد. جاده خاکی و نسبتا خوب است و بعد از گذر از زمینهای نمکی کم کم به کوه یا گنبد نمکی نزدیک می شوید با جاده ای پیچدار به سمت بالای کوه. بعد از اولین پیچ تند کوه ماشین را کنار جاده پارک کرده و به بالای تپه بروید که ناگهان با صحنه ای زیبا و مریخی مواجه خواهید شد.