فهرست محتوا
دیدنی های تربت جام
در این مطلب از وب سایت گردشگری هم اقلیم شما را با دیدنی های تربت جام آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.
تُربَتِ جام مرکز شهرستان تربت جام و یکی از شهرهای کهن خراسان بزرگ است که اکنون در استان خراسان رضوی واقع شدهاست. نام کنونی شهر از تربت شیخ احمد جام برگرفته شدهاست. دیدنی های این شهر بسیار فوق العاده هستند و دارای مردمانی مهمان نواز نیز می باشد.
گنبد فیروزشاهی
یکی از بناهای مشرف بر صحن مزار شیح جام «گنبد فیروز شاهی» است. این بنا در ضلع غربی مجموعه قرار دارد و دارای نقشهای چلیپایی شکل و چهار ایوانی است که بر فراز آن گنبدی بلند به رنگ فیروزهای قرار دارد. مهمترین بخش بنا، سقف بناست که با به کارگیری سه کنجها و کاربندی، به شیوهای بسیار بدیع و زیبا پوشیده شده و بر فراز آن، گنبدی آوگونه سوار است و امروزه همچنان به «گنبد سبز» معروف است.
آرامگاه شیخ احمد جامی
این بقعه و آرامگاه دیدنی که در شمال شرقی شهرستان تربت جام واقع شده است، از مجموعه بی نظیری مانند: ایوان بسیار مجلل، گنبد خانه، مسجد عتیق، گنبد سفید، مسجد کرمانی، مدرسه امیر جلا الدین فیروزشاهی و مسجد جامع نو تشکیل شده است که هر کدام به بهترین نوع معماری بنا شده است.
گنبد خانه
گنبد خانه پیش از ابنیه دیگر توسط اعقاب سلطان سنجر سلجوقی به سال ۶۳۳ هجری قمری پایه ریزی شد و به همت غیاث الدین محمد ابوبکر کرت توسعه یافت. ساختار معماری گنبد خانه یادآور طرح مقبره سلطان سنجر در مرو است.
مدرسه امیر شاه ملک
امروزه از بنای موسوم به مدرسه امیر شاه ملک اثری بر جای نمانده است. گویا بانی آن امیر شاه ملک درسال ۸۲۹ هجری قمری وفات نموده است. او یکی از امرای کلان و معتبر تیمور گورکان بوده است که نامش در کتیبه مسجد شاه در مشهد دیده می شود. در حال حاضر در محل بنای امیر شاه ملک مدرسه ای قرار دارد که طلاب علوم دینی درآن مشغول به تحصیل می باشند.
مسجد زیرزمینی تربت جام
این اثر که در واقع آخرین بنا از ابنیه موجود در مجموعه معماری مزار شیخ احمد جام محسوب میشود، در مجاورت فضای ورودی و جنب آبانبار قرار دارد.از دیدگاه معماری مسجد زیرزمینی مشتمل بر دو قسمت زمستانی و تابستانی است. مسجد زیرزمینی (زمستانی) پایینتر از سطح معابر و گذرگاهها است که ساختار آن گویای هویت و اصالت آن است.
بنای آبانبار تربت جام
بنای آب انبار در نزدیکی آرامگاه شیخ احمد جامی قرار دارد. آب انبار آجری از آثار تاریخی تربت جام است. کتیبههای داخل این بنا نشان میدهند که آبانبار متعلق به دوران صفویه است. در اطراف آب انبار ایوان هایی وجود دارد که مشخص است برای استراحت مسافران و شاگردان شیخ احمد جامی ساخته شده بوده است.
شهر تاریخی بوزجان
بوزجان که امروزه مجموعه ای از تپه های کوچک و بزرگی از آن , محصور در زمینهای زراعی باقی نمانده و به همان نام بوزجان نامیده میشود در حدود ۱۸ کیلومتری مشرق تربت جام قرار دارد . شهر بوزجان که در متون کهن به نامهای ” پوژگان , بوزگان و پوچگان ” نیر آمده , تا اوایل قرن هفتم هجری همواره مرکز ولایت جام بوده و اعتبار خاصی داشته است . بوزجانی و آثار ارزنده او از چنان موقعیت و اهمیتی در مجامع خدمات علمی جهان برخوردار است که یکی از دهانه های آتشفشان کره ماه به نام او نامگذاری شده است .
سنگ قبر صندوقی تربت جام
این سنگ قبر صندوقی شکل با ابعاد ۱۹۰ سانتی متر طول ، عرض ۴۰ و ارتفاع ۴۲ سانتی متر در حال حاضر در ضلع شمال غربی مرقد منور شیخ الاسلام احمد جام قرار داد . جنسآن از سنگ خارا و تزئیناتی که بر روی سطح آن مشاهده می شود شامل مقرسنهای ظریف و نقوش گیاهی است و بر روی آن به خط نسخ عباراتی نگاشته شده است.
آرامگاه شاه قاسم انوار
این آرامگاه یکی دیگر از بناها و مکان های دیدنی تربت جام است این مقبره و آرامگاه از بناهای تاریخی و باستانی است که در قرن ۸ و ۹ ساخته شده است این آرامگاه در گذشته متعلق به یکی از بزرگ ترین صوفیان شهر بوده است. سید معین الدین علی بن هارون ابوالقاسم حسینی سرابی تبریزی از زبرگ ترین مشاهیر شهر بوده است او یکی از صوفیانی است که د ر معرفت و علم شناخته شده بوده است و این بنا نیز به یادبود او ساخته شده است.
رباط جام
رباط جام در سمت جنوبی خیابان کوثری شهر تربت جام قرار دارد که به صورت یک بنای چهار ایوانی ایجاد شده است. در حال حاضر ورودی آن به سمت شمال باز می شود اما به احتمال بسیار درگاه جدید در آن تعبیه شده است. فضای ورودی رباط به یک هشتی منتهی می شود و ایوان های شمالی و جنوبی آن در ادامه به فضایی وسیع می رسد که این نقاط به کمک پایه های آجری به چشمه تاق ها تبدیل شده اند.با توجه به سبک معماری بنا می توان آن را از جمله آثار معماری بر جا مانده از دوران تیموریان دانست.