کشور آلمان با امکانات فراوان خود نه تنها برای مردم خود بلکه برای ایرانیان نیز یک کشور محبوب است. این کشور که به سرزمین نوآوری و اختراع شهرت یافته چهارمین اقتصاد برتر جهان و همچنین شامل بزرگترین شرکتهای مطرح بینالمللی است. همه اینها باعث میشود که فرصتهای شغلی بسیار زیادی برای افرادی وجود دارد که به دنبال کاریابی در آلمان هستند.
دریافت ویزای کار در آلمان فرصتی ویژه برای اتباع کشورهایی است که این کشور را به عنوان مقصدی برای زندگی انتخاب میکنند زیرا با دریافت این ویزا میتوانید برای دو سال با امکان تمدید مجدد ویزا وارد آلمان شده و پس از آن برای دریافت بلو کارت اتحادیه اروپا و یا انواع مختلف مجوزهای اقامتی این اتحادیه اقدام کنید.
فهرست محتوا
انواع مختلف ویزای کار آلمان
آلمان، انواع مختلفی از ویزای کاری را بر اساس شرایط مختلف متقاضیان در نظر گرفته است.
- مجوز عمومی کار در آلمان: در صورت پیدا کردن یک فرصت شغلی خالی در آلمان که هیچ یک از اتباع کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواهان استفاده از آن نباشند، میتوانید با دریافت مجوز عمومی کار برای این فرصت اقدام کنید. این نوع از مجوز نیازمند داشتن مهارت خاصی نبوده و تنها کافی است که پیششرطهای حداقلی لازم برای انجام کار مربوطه را داشته باشید.
- مجوز کار با مهارت بسیار بالا: اگر در رشته شغلی خود بسیار توانمند و ماهر هستید میتوانید نسبت به دریافت این مجوز اقدام کنید.
- بلو کارت اتحادیه اروپا برای آلمان: اگر در رشتهای مشغول به کار هستید که کشور آلمان در آن دچار کمبود نیروی کار بوده و همچنین حداقل حقوق سالیانه ۴۳٫۹۹۲ تا ۵۶۴۰۰ یورویی دارید، میتوانید برای دریافت بلو کارت اتحادیه اروپا اقدام کنید.
- مجوز کار برای فریلنسرها و افراد خوداشتغال: اگر ثابت کنید که به عنوان فریلنسر و یا خوداشتغال از مشتریان بالقوهای در حوزه کاری خود برخوردارید، واجد شرایط دریافت این نوع از مجوز کار خواهید بود.
نحوه دریافت ویزای کار آلمان
اگر تبعه کشورهایی غیر از کشورهای عضو اتحادیه اروپا (همچنین ایالات متحده آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزلند، ژاپن و کرهجنوبی) هستید، دریافت ویزای کار آلمان کمی پیچیدهتر خواهد بود. شما باید:
- ابتدا باید شغلی در آلمان پیدا کنید؛ شرکتها و مؤسسات زیادی وجود دارند که میتوانید برای دریافت خدمات کاریابی در آلمان به آنها مراجعه کنید.
- سپس به منظور دریافت مجوز ورود به آلمان، درخواست خود را به سفارت این کشور ارائه کنید.
- در آخر نیز پس از سفر به آلمان برای دریافت مجوز اقامت و کار به اداره اتباع خارجی آلمان (Ausländerbehörde) مراجعه کنید.
یکی دیگر از روشهای دریافت این ویزا شامل مراحل زیر است:
- نسبت به دریافت ویزای جاب سیکر آلمان اقدام کنید.
- پس از آن شغلی در آلمان پیدا کنید
- و در انتها درخواست مجوز اقامت خود را به اداره اتباع خارجی آلمان ارائه کنید.
اما نکته مهم اینجاست که سفر بدون ویزا به کشور آلمان با استفاده از ویزای شینگن و یا توافقنامههای ورود و اقدام به دریافت مجوز کار ممکن نیست، زیرا با درخواست شما بلافاصله مخالفت خواهد شد. پیش از سفر به آلمان باید به اداره مهاجرت این کشور ثابت کنید که شما نه به عنوان یک گردشگر بلکه برای داشتن شغلی در آلمان قصد ورود به این کشور را دارید.
مدارک موردنیاز برای دریافت ویزای کار آلمان
برای اثبات داشتن شرایط لازم برای ورود به آلمان به مقامات سفارت و یا کنسولگری آلمان باید مدارک مختلفی را ارائه کنید. این مدارک بخش مهمی از مستندات پرونده و همچنین مباحث مطرحشده طی مراحل مصاحبه دریافت ویزا خواهد بود. پس ابتدا مطمئن شوید که تمامی اسناد لازم را به دقت و طبق دستورالعملهای موجود جمعآوری کنید.
- دو نسخه تکمیلشده فرم درخواست که پس از پرینت باید امضا شود.
- دو قطعه عکس پاسپورتی
- پاسپورت معتبر
- ارائه مدارک شناسایی مانند کارت ملی، گواهینامه رانندگی و یا قبض آب و برق که به نام شما در کشوری که در سفارت آن قصد ارائه درخواست خود را دارید.
- ارائه بیمه درمانی از تاریخ شروع استخدام از سوی کارفرما الزامی است. در صورت وجود فاصله زمانی مابین تاریخ ورود به آلمان و آغاز به کار وجود داشته باشد میبایست بیمه مسافرتی جداگانهای را ارائه کنید.
- ارائه فرم قرارداد کاری و یا پیشنهاد شغلی قطعی با ذکر جزئیات حقوق ناخالص سالانه و همچنین شرح موقعیت شغلی
- ارائه تأییدیه اداره فدرال کار آلمان (در صورت وجود)
- ارائه رزومه به روز شده که شامل نکاتی چون سوابق تحصیلی و همچنین رزومه شغلی شما است.
- مدارک گواهی یا دیپلم تأییدیه مهارتهای شغلی
- انگیزهنامه و همچنین ارائه مدت دقیق اقامت در آلمان
- گواهی عدم سوء پیشینه
- مدارک پرداخت هزینههای لازم در روند بررسی پرونده ویزا که ۷۵ یورو است.
- گواهی اثبات اصالت مدارک
برای دریافت ویزای کار آلمان به کجا مراجعه کنم؟
میتوانید برای ارائه درخواست خود به منظور دریافت ویزای کار آلمان به نمایندگیهای تعیینشده ای مراجعه کنید که مسئولیت پذیرش پروندههای درخواست ویزا را بر عهده دارند. این نمایندگیها عبارتند از:
- سفارتهای آلمان
- کنسولگریهای آلمان
- مراکز درخواست ویزا
- در صورت عدم وجود سفارت در کشور محل زندگی، میتوانید به سفارت و یا کنسولگری کشور آلمان در کشورهای همسایه مراجعه کنید.
- سفارت یا کنسولگری کشور دیگری که در کشور محل زندگی شما، مسئولیت پذیرش درخواستهای ویزای مربوط به آلمان را بر عهده گرفته است.
نکاتی مهم در خصوص کاریابی در آلمان
اگر قصد زندگی و کار در آلمان را دارید اما نمیتوانید شغل مناسبی برای خود پیدا کنید، در ادامه به ارائه نکاتی خواهیم پرداخت که میتواند به شما کمک کند. در کشور آلمان فرصتهای شغلی زیادی برای اتباع خارجی وجود داشته و با توجه به این موضوع، پیدا کردن شغل مناسب، به ویژه با داشتن مهارت بالا در حوزه شغلی خود، کار سختی نیست.
مراحل زیر شرح مختصری از روند کاریابی در آلمان برای اتباع خارجی است.
کاریابی در آلمان از طریق اینترنت
- سایتهای عمومی کاریابی در آلمان: مرکز خدمات بینالمللی کاریابی (ZAV)، در وبسایت خود اطلاعات بسیار مفیدی در خصوص فرصتهای شغلی برای افراد جویای کار ارائه کرده است. میتوانید با مراجعه به پورتال این مرکز یا از طریق ارسال ایمیل و یا تماس تلفنی اطلاعات بیشتری را نیز کسب کنید.
- وبسایتهای کاریابی آلمان: وبسایتهای بسیاری در آلمان، فرصتهای شغلی موجود در این کشور را در دسترس افراد آلمانی و خارجی قرار داده است.
- مراجعه به مراکز کاریابی در آلمان که در ایران فعال هستند: آژانسهای کاریابی متنوعی در ایران فعال هستند که به شما در خصوص کاریابی در آلمان کمک میکنند. ورسک جاب یکی از مراکزی است که به ارائه خدمات مختلف کاریابی در آلمان و همچنین کاریابی در کانادا برای کسانی که تمایل کار کردن در کشوری بجز آلمان را دارد، میپردازد.
- تماس با شرکتهای آلمانی: میتوانید به راحتی به شرکتهای آلمانی نامه ارسال کنید و حتی اگر آگهی استخدامی نیز منتشر نکرده باشند، از آنها بپرسید که آیا قصد استخدام نیروی شغلی جدیدی را دارند یا خیر.
درخواست برای شغلی که پیدا کردید.
پس از یافتن شغل مناسب با معیارهای خود، باید درخواستی را برای تصدی آن ارسال کنید. معمولا اغلب شرکتها در هنگام استخدام مدارک زیر را از شما درخواست میکنند:
- رزومه
- کپی مدارک تحصیلی
- توصیهنامه کارفرمای پیشین
- نمونهکارهای قبلی
- شرکت در مصاحبه شغلی
بسیاری از شرکتها در هنگام مصاحبه شغلی این فرصت را به متقاضیان میدهند تا از طریق ابزارهای آنلاینی مانند اسکایپ در مصاحبه شرکت کنند. با این حال برخی دیگر از شرکتها قوانین سختگیرانهتری را اعمال کرده و حضور شخص متقاضی در مصاحبه را اجباری میدانند. اگر با چنین مواردی روبرو شدید میتوانید با استناد به آن برای دریافت ویزای جاب سیکر اقدام کرده تا بتوانید در مصاحبههای حضوری شرکت کنید. در صورت موفقیت در مصاحبه باید به کشور محل اقامت خود بازگشته و براساس نکاتی که در این مقاله به آن اشاره شد نسبت به دریافت ویزای کار آلمان اقدام کنید.