فهرست محتوا
دیدنی های سیرجان
در این مطلب از وب سایت گردشگری هم اقلیم شما را با دیدنی های سیرجان ، در استان کرمان آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.
سیرجان شهری در جنوب غربی استان کرمان و مرکز شهرستان سیرجان است. این شهر در ۹۶۰ کیلومتری تهران و ۱۷۵ کیلومتری کرمان قرار دارد و با توجه به قرار گرفتن در تقاطع محورهای مواصلاتی تهران – بندرعباس و کرمان – شیراز از گذشته تا اکنون، مورد توجه بودهاست.سیرجان یکی از شهرهای صنعتی و اقتصادی کشور بهشمار میرود و منطقه ویژه اقتصادی محسوب میشود. شهر سیرجان سرانه فضای سبز خوبی دارد و به دلیل قرارگرفتن سیرجان در دشتی مرتفع، این شهر نسبت به شهرهای نیمه کویری دیگر ایران هوایی معتدلتر و ملایمتر دارد و یکی از تولیدکنندگان اصلی پسته در استان کرمان است. به لحاظ تاریخی نیز سیرجان جاذبههای مهمی را در خود جای داده است.
بادگیر چپقی
بادگیر چپقی سیرجان یکی از منحصربهفردترین بادگیرهای ایران و جهان است که برای خانهٔ مرحوم دکتر سید علیاصغر رضوی (اولین پزشک شهرستان سیرجان) ساخته شدهاست. این بادگیر در دوران رضا شاه پهلوی توسط معماری بهنام سید محمد شجاعی و به تقلید از دودکشها و هواکشهای کشتیهای قدیمی ساخته شدهاست. بادگیر چپقی مربوط به دوره پهلوی اول است و در سیرجان، بلوار دکترصادقی، کوچه حاج رشید واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۴۶۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
باغ سنگی سیرجان
از زیباترین جاهای دیدنی سیرجان باغ سنگی در روستای میاندوآب دهستان بلورد و در کیلومتر ۴۰ جنوب شرقی سیرجان قرار دارد. این باغ زیبا توسط پیرمردی لال و ناشنوا به نام درویش خان اسفندیارپور بنا شده است. هرچند به دلیل عدم ارتباط کلامی نمیتوان انگیزه اصلی ساخت این باغ را بهدرستی بیان کرد؛ اما به گفته اهالی، داستان غریبی را از سختیها و ظلمهایی که بر پیرمرد گذشته، بیان میکند.
یخدانهای دوقلوی سیرجان
یخدانهای دوقلو که از آنها به عنوان منحصر به فردترین یخدانهای دو قلو نام برده میشود، یکی دیگر از جاهای دیدنی سیرجان می باشد. یخدان توسط افراد خیر ساخته شدهاند و در قدیم یخ مصرفی مردم را تامین می کردند. این بنا دارای دیوارهای بلند و مخازن یخ بوده که از خشت خام و ملات گل ساخته شده است. اهالی سیرجان در فصل زمستان مخزن یخدانها را از یخ پر نموده و با بستن دربها و روزنهها، در فصل تابستان از یخ آن استفاده میکردند.
آرامگاه شاه فیروز سیرجان
آرامگاه شاه فیروز سیرجان در فاصله ۱۴ کیلومتری جنوب شرقی سیرجان بر فراز صخره ای از سنگ سبز تیره به ارتفاع ۳۰ متر واقع شده و در محل به شاه فیروز معروف است . بنای این آرامگاه عبارت است از یک بنای هشت ضلعی که بقایای قبری در کف آن به جا مانده است . با توجه به شیوه معماری به نظر می رسد مه این بنا متعلق به دوره ایلخانی (قرن هشتم و نهم) باشد .
باغ بمید سیرجان
شهر قدیم سیرجان در محل قلعه سنگ (در فاصله ۹ کیلومتری شهر فعلی سیرجان) قرار دارد و تا سال ۷۹۶ هجری قمری آباد بوده است و در آن تاریخ به وسیله «ایدکو» سردار تیمور که دو سال شهر را در محاصره داشت نابود میشود. ساکنان باقی مانده آن به محلی در همان نزدیکی به نام باغ بمید منتقل میشوند و شهر جدید در آن موقعیت بهوجود میآید. اما باز در هجوم محمود افغان به کرمان، سیرجان هم مورد حمله و غارت قرار میگیرد. سالها بعد در حدود سال ۱۲۰۰ هجری قمری، میرزا سعید کلانتر در جنوب باغ بمید، دهی را آباد نمود که سعیدآباد نامیده شد و این سعید آباد، همین شهر فعلی سیرجان است. از جمله آثار موجود در این باغ میتوان به یخچالهای سیرجان که در غرب این باغ واقع شده است، اشاره کرد. قدمت این یخدانها مربوط به دوره قاجار است.
آرامگاه میر زبیر
این بنا در شرق روستای شریف آباد از توابع دهستان سعادت آباد سیر جان در کنار قبرستان روستا قرار دارد. آرامگاه به صورت مربعی به ابعاد خارجی ۹ و داخلی ۷ متر با قلوه سنگ و ملاط گچ ساخته شده است. عکسهایی که در سالهای گذشته از محراب بنا گرفته شده نشان میدهد در دو طرف محراب، تاریخ ساخت و نام سازنده به صورت گچبری مشخص بوده که امروزه از بین رفته است.
قلعه سنگ
قلعه ای مستحکم و متفاوت با دیگر قلعه ها که برخلاف بقیه دژ ها به جای بنا شدن برروی کوه در دشتی مسطح ساخته شده است.این قلعه که از دور خود را به رنگ سفید نشان می دهد، تنها با خشت خام ساخته و از سه قسمته صخره سنگی میانی و دو حصار تشکیل شده است.