بشاگرد شهری است که شاید خیلی کم اسم آن را شنیده باشید. اگر یک علاقهمند به گردشگری حرفهای هستید باید بدانید که صرفا بازدید از دیدنیهای مهم کشور برای شما کافی نیست. شاید باید گاهی به شهر دور افتاده رفت تا بتوانید با فرهنگهایی که در پستوی خانههای ساده این مناطق وجود دارد آشنا شوید و روی دیگری از گردشگری را تجربه کنیم. با ما در مجله هم اقلیم همراه باشید تا یکی ناشناختهترین شهرهای ایران را به شما معرفی کنیم.
فهرست محتوا
بشاگرد کجاست
شهرستان بشاگرد یکی از شهرستانهای کوچک واقع در استان هرمزگان است. ساکنان این منطقه معتقدند نام بشاگرد از ریشه عبارت پخش کرد است و دلیل آن را تقسیم و پخش عادلانه آب باران بهطور متناوب و طبیعی در تمامی منطقه بشاگرد میدانند. این عبارت به دلیل استفاده زیاد توسط مردم این منطقه به بشگرد و بشاگرد تبدیل شده است. این سرزمین در لهجه محلی «بشگرد» و اهالی آن را «بشگردی» میخوانند.
حالاکه برای دیدن بشاگرد به هرمزگان سفر کردهاید، در ادامه سفر خود میتوانید از دیدنیهای دیگر استان بازدید کنید:
وضعیت جغرافیایی بشاگرد
آبوهوای شهرستان بشاگرد تابستانهای گرم و زمستانهای سرد و خشکی دارد، اما در مناطقی از آنکه بیشتر به کوهستان نزدیک است آبوهوا معتدل است. سیر بشاگرد کیفیت بسیار بالایی دارد، چون بسیار تیز و دهنسوز و خوشعطر است. اساسیترین محصول بشاگرد خرمای آن است که بسیار اهمیت دارد. میوههای فصلی آن شامل انار و انجیر است. کنار، بستل (گیلاس وحشی که خاص این منطقه است و بالأخص برای درمان کمخونی در پزشکی بهشدت اهمیت دارد)، بادام تلخ، پسته وحشی و زیره ازجمله محصولاتی هستند که در فصول مختلف سال در ارتفاعات بهصورت خودرو رشد میکنند. قارچ وحشی خوراکی بشاگرد که به گویش محلی به آن (اَخِر) میگویند یکی از غذاهای پرخاصیت و پرطرفدار است که در فصل زمستان در ارتفاعات میروید. عسل بشاگرد کیفیت بسیار بالایی دارد و جزء مرغوبترین عسلهای دنیاست که به کشورهای حاشیهی خلیجفارس صادر میشود.
اکوسیستم و کوهستانی بشاگرد شرایط زیست گونههای مختلف جانوری را در ارتفاعات این شهرستان فراهم کرده است. جانورانی مانند خرس (سیاه)، پلنگ، گرگ، شغال، بز کوهی، کفتار، گراز، گربه وحشی و… انواع پرندگان ازجمله، کبک، کبک دری، تیهو (سایر گونههای کبکیان)، کبوتر وحشی، قمری، کلاغ، بلبل، بلبل خرما، گنجشک، کبوتر وحشی، شاهین و عقاب در کوههای بشاگرد یافت میشود.
صنایع دستی مردم بشاگرد
از صنایعدستی مردم شهرستان بشاگرد را میتوان به خوس دوزی، گلدوزی، آویز بافی، بادله دوزی، سوزندوزی، حصیربافی، بافتههای پشمی، دوخت برقع و خشابه، گلابتون دوزی، نقش حنا، زریبافی اشاره کرد که از زیباترین و مهمترین صنایعدستی زنان هنرمند بشاگرد است. یکی از کهنترین و اصلیترین صنایعدستی استان هرمزگان و بهخصوص منطقه بشاگرد حصیربافی است. مواد اولیه موردنیاز این هنر «پیش» نام دارد که از بوته داز تهیه میشود که در این منطقه بهوفور یافت میشود. ساخت کپر و کپرنشینی با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی بشاگرد از متداولترین و مناسبترین روشهای تهیه مسکن میان بشاگردیان بوده و از قدیم در این منطقه رواج داشته است و اکنون به یکی از جاذبههای گردشگری در منطقه تبدیل شده است.
این مطالب مرتبط با صنایع دستی را هم بخوانید:
در بشاگرد از کجا بازدید کنیم؟
این شهرستان با داشتن آثار تاریخی و جاذبههای گردشگری همهساله در ایام نوروز پذیرای گردشگران نوروزی زیادی است. امامزاده سید نجم الدین (ع)(در روستایی به نام “درکلاهو” در بخش گافر و پارامون واقع شده است)، رودخانه انگهران (رودخانهای فصلی، دائمی، پرآب و زیبا)، آبشار بابک (معروف ترین آبشار این شهرستان با ارتفاع بیش از سه متر)، شهر جم(بخاطر انبوه بودن درختان میوه جم یا (جمبو)، این مکان به شهر جم معروف است)، قلعه اللهوردی خان(از مکانهای تاریخی این منطقه است و قدمت قلعه الله وردی خان به زمان قاجار برمیگردد و ثبت ملی شده است)، آبشار شهرشیب، سد سهران، سد کاهکن و سد جگین، روستای جکدان(دارای طبیعت زیبا با آب و هوای عالی میباشد و نخلستانهای زیبا است که چشمانداز طبیعی بینظیری در فصل پاییز دارد)، حسینیه و مسجد قدیمی شهرگوهران (با قدمت ۳۰۰ ساله)، رودخانههای پر از آب، نخلستانهای زیبا، کپرهای قشنگ با تزئینات فوقالعاده از مکانهای دیدنی بشاگرد است.
سد سهران نیز از مناطق زیبا و دیدنی بخش گوهران شهرستان بشاگرد با ارتفاع پی ۲۰ متر که در ۶۰ کیلومتری شهر سردشت ساختهشده است. منطقه بکر سد سهران به دلیل دارا بودن آبوهوای مساعد و بهاری، مکانی مناسب برای پیادهروی، صعود به ارتفاعات نزدیک سد سهران، ماهیگیری و قایقرانی است که باعث علاقه گردشگران برای دیدن این منطقه شده است. پوشش گیاهی و نیزارهای زیبا در کنار دریاچه سد، بازدید گردشگران را نیز چندین برابر کرده است. زمینه ماهیگیری برای مسافران در این سد آماده است و مسافران میتوانند بهعنوان یک ورزش و تفریح در مکان سد سهران به ماهیگیری بپردازند و ماهیهای سردسیری همچون قزلآلا و کپور پرورشی را در آنجا صید کنند.