
تنگه بسفر استانبول اگر اهل سفر و گردشگری هستید باید تا کنون نام تنگه بسفر در شهر استانبول را شنیده باشید. تنگهای که بخش اروپایی و آسیایی استانبول را به هم وصل میکند و یکی از جاهای دیدنی استانبول محسوب میشود. در این مطلب از سایت هم اقلیم با شما هستیم با یک راهنمای سفر دیگر و این بار معرفی تنگه بسفر.
ویژگیهای تنگه بسفر
تنگه بسفر که به[1] و در زبان ترکی[2] به یا [3] معروف است ، به آن تنگه (boğaz، “گلو”) نیز گفته میشود، این تنگه دریای سیاه و دریای مرمره را به هم میپیوندد و بخشهایی از ترکیه آسیایی (آناتولی) را از ترکیه اروپایی جدا میکند.
بسفر 19 مایل (30 کیلومتر) طول دارد و حداکثر عرض آن در ورودی شمالی 2.3 مایل (3.7 کیلومتر) و حداقل عرض آن 2450 فوت (750 متر) بین استحکامات و بناهای عثمانی با نامهای[4] واقع شده است. عمق این تنگه آن از 120 تا 408 فوت (36.5 تا 124 متر) متغیر است. در مرکز آن جریان سریعی از دریای سیاه به دریای مرمره میگذرد، اما جریان مخالفی در زیر سطح، آب با شوری بیشتری را از دریای مرمره به دریای سیاه میبرد. در بسفر ماهیگیری بهشدت رواج دارد، زیرا این کانال یک مسیر مهاجرت فصلی برای ماهیها از دریای سیاه است. هر دو ساحل، جنگلهای خوبی دارند و مملو از روستاها، استراحتگاهها و ویلاهای زیبا هستند.
افسانه بسفر
بوسفر (از یونانی boos poros) به معنای واقعی کلمه به معنای “محل عبور گاو” است و در دنیای اسطوره با شخصیت افسانهای آیو مرتبط است که به شکل یک تلیسه[5] در سرگردانی خود از بسفر تراکیا عبور کرد. در واقع نام انگلیسی بسفر از یک افسانه یونانی گرفته شده است: زئوس با زن زیبایی به نام آیو رابطه داشته است. هنگامی که هرا( همسرش) به خیانت او پی برد، آیو را به گاو تبدیل کرد و مگس- اسبی ساخت تا او را از کفل نیش بزند. آیو صاف از تنگه پرید. بنابراین نام این تنگه از دو واژه bous = گاو و poros = محل عبور: Bosphorus = “محل عبور گاو” ساخته شده و از آن پس با این نام خوانده شد.
تحقیقات باستان شناسی دریایی اخیر در آب های سرد و عمیق دریای سیاه، شهرهای غرق شده را در دامنه های زیر آب در امتداد سواحل ترکیه نشان داده است. شواهد زمین شناسی این نظریه را نیز تایید می کند که در دوران باستان انتهای شمالی بسفر توسط زمین و سنگ مسدود شده بود و دریای سیاه هیچ خروجی نداشت (مانند دریاچه وان امروزی) و سطح آب آن کمتر از دریای اژه، دریای مرمره و بسفر بود. با این حال، یک زلزله انسداد بسفر را از بین برد، سیلابی از آب بسفر را به دریای سیاه رها کرد، سطح آب را بالا برد و جوامع ساحلی آن را در سیل فرو کرد. بنابراین ممکن است بسفر منبع طوفان نوح و افسانه کشتی نوح باشد! (به نقل از تام بارانسون[6]، ترجمه ای از موضوع تنگه بسفر)[7]
بسفر در تاریخ
به دلیل اهمیت استراتژیک این تنگه برای دفاع از قسطنطنیه (استانبول)، که در انتهای جنوبی تنگه قرار دارد، امپراتوران بیزانس و بعداً سلاطین عثمانی در امتداد سواحل آن، بهویژه در سمت اروپایی، استحکاماتی ساختند. به دو نمونه قابلتوجه از این استحکامات میتوان اشاره کرد که یکی از آنها قلعه آنادولوهیساری است که توسط بایزید اول در سالهای 1390-1391 در سواحل آسیا ساخته شد و دیگری روملیحیساری که مستقیماً در آنسوی تنگه رو به روی آنادولوهیساری توسط محمد دوم در سال 1452 ساخته شد. با نفوذ روزافزون قدرتهای اروپایی در قرن نوزدهم(در معاهدات 1841 و 1871) ، قوانینی حاکم بر ترانزیت کشتیهای تجاری و دریایی از طریق تنگه تدوین شد. پس از شکست عثمانیها در جنگ جهانی اول، یک کمیسیون بینالمللی، کنترل تنگه را به عهده گرفت. ترکیه در سال 1936 با تصویب کنوانسیون مونترو کنترل تنگه را خود از سر گرفت.
پلهای بسفر
سه پل بر روی این تنگه ساخته شده است. پل اول Boğaziçi (بوسفر I) در سال 1973 تکمیل شد و دهانه اصلی آن 3524 فوت (1074 متر) است. پل دوم، فاتح سلطان محمد (بوسفر دوم) در سال 1988 تکمیل شد و دهانه اصلی آن 3576 فوت (1090 متر) است. پل سوم، پل یاووز سلطان سلیم (بوسفر سوم) در سال 2016 تکمیل شد و دهانه اصلی آن 4620 فوت (1408 متر) است. یک تونل ریلی در زیر بسفر در سال 2013 و یک تونل جادهای در سال 2016 نیز برای آن افتتاح شد.
همانطور که گفتیم تنگه بسفر در شهر استانبول و کشور ترکیه قرار دارد و جدا کننده ی دو قاره آسیا و اروپاست.شهر استانبول توسط این تنگه به دو بخش تقسیم شده است و به نوعی با وجود این تنگه بر جذابیت استانبول افزود شده است.در سفر به استانبول خواهید دید که مردم محلی استانبول برای اینکه خود را به محل کار خود برسانند از کشتی استفاده می کنند و پس از طی کردن تنگه بسفر از سمت اروپا به آسیا و یا بالعکس منتقل می شوند.
بهترین روش برای اینگه بتوانید از همه جای این تنگه بازدید کنید استفاده از تورِ کشتی است.شما می توانید با تور کشتی به تمامی نقاط این تنگه رفته و بازدید کنید.پیشنهاد ما این است که هنگام شب و تاریک بودن هوا این تور را تجربه کنید چرا که نورپردازی بناهای اطراف تنگه بسیار زیباست.
تنگه بسفر در یک نگاه
تنگه بسفر یکی از مهمترین و محبوب ترین جاذبه های گردشگری استانبول است که دریای سیاه را به دریایی مرمره وصل میکند.طول این تنگه به 30 کیلومتر و عرض آن به 700 متر میرسد. در ساحل این تنگه کاخهای معروفی همچون کاخ دولما باغچه،کاخ چراغان و قلعههای سنگی زیبایی قرار دارد که میتوانید از دیدن آن ها لذت ببرید. همچنین میتوانید پس از گشت و گذار در تنگه به رستوران های اطراف رفته و غذاهای بسیار خوش طعم و دلچسب استانبول را میل کنید. در این رستوران ها انواع غذاهای دریایی تاره و غذاهای محلی ترکیه سرو می شود.
[1] Bosphorus
[2] İstanbul Boğazı
[3] Karadenız Boğazı
[4] Rumelihisarı و Anadoluhisarı
[5] تلیسه عبارت است از گوسالههای مادهای که در سن 13 الی 15 ماهگی به سن بلوغ جنسی و جفتگیری میرسند و در این سن برای اولین بار آبستن میشوند.
[6] Tom Brosnahan
[7] https://turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Sights/Bosphorus/index.htm