فهرست محتوا
مسجد تاریخی مشیر
مسجد تاریخی مشیر الملک یکی از جاذبههای گردشگری مذهبی در استان فارس است، این مسجد به دلیل همجواری با بازارچه ارامنه میتواند نقش مهمی در جذب گردشگران خارجی داشته باشد. در ادامه همراه وب سایت گردشگری هم اقلیم باشید تا با این مسجد تاریخی در شیراز بیشتر آشنا شوید.
این مسجد توسط حاجی میرزا ابوالحسنخان مشیرالملک بنا شده است.این مسجد زیباترین مسجد از دوران قاجار در شیراز به حساب میآید.
درباره این مسجد نوشته اند: پس از مسجد جامع وکیل بر حسب استحکام و ترتیب و حوض و ستونهای سنگی و شبستان و سنگ ازاره همانندش مسجدی در شیراز نیست.
ساختمان مسجد چند شبستان و چند حجره دو طبقه دارد که از این حجرهها در گذشته برای طلبههای علوم دینی استفاده میشده است.
محراب مسجد گونه کاشیکاری شده که درون آن نیز بر روی سنگ مرمر سوره توحید با خط نسخ زیبا نوشته شده است.
درقسمت شمال مسجد، شبستان کوچکی قرار گرفته که با کاشیهای رنگی نقوش پوشیده شده است و سقف دو زاویه آن به طرز زیبایی با کاشیهای زیبا مقرنس کاری شده است.
در شبستان طاقنمای مرتفعی وجود دارد که آیات قرآنی با خطوط درشت ثلث عالی بر آن نوشته شده وو بالا این شبستان دو گلدسته کاشیکاری ساخته شده است.
در سمت شرق طاقنمای بلند قرار گرفته است که به شکلی زیبا با کاشی مقرنس کاری شده است و کتیبهای به خط ثلث از آیات قرآنی نوشته شده در پشت طاق نما دالان و در بزرگ مسجد است که در بازارچه ارمنیها گشوده میشود.
سمت راست سرویس بهداشتی و چایخانه و راه پله شاهنشین مردانه و در سمت چپ سرویس بهداشتی و چایخانه و راه پله شاهنشین زنانه وجود دارد.
وسط مسجد حوضی به طول ۲۵ و به عرض ۱۰ متر از سنگ یکپارچه ساخته شده و در گذشته از آب خیرات پر میشده است.
در شمال، شرق و غرب صحن ایوانهایی قرار دارد.
ایوان شمالی مسجد تاریخی مشیر
- کاشیکاری
- مقرنسکاری
- کتیبههای زیبا
- محراب
- ازاره سنگی
- دو گلدسته کاشیکاری
- ساعتی
- کتیبهای قرآنی به خط ثلث مورخ ۱۲۷۰ هجری قمری نصب شده است.
در ضلع جنوبی شبستان، محراب کاشیکاری چاه آب بزرگ و عمیقی قرارگرفته است که به هنگام تابستان موجب خنکی می شود.
در جانب غربی صحن، ایوان غربی با تزئینات کاشیکاری، کتیبههای کاشی، ازاره سنگی و در پشت آن، شبستان بزرگ مسجد قرار گرفته است.
پوشش طاق و گنبد این شبستان بر روی ۱۰ ستون سنگی یکپارچه با تراش پیچ قرار گرفته و بر ضلع جنوبی آن، محرابی کاشیکاری است.
بر این محراب عبارت «حسب الفرمایش جناب مشیرالملک مملکت فارس کتیبه العبد الجانی علی عسکر الارسنجانی ۱۲۸۹» نوشته شده است.
طبقه دوم این مسجد فقط در ضلع شمالی و شرقی بنا و در دو طرف ضلع جنوبی ساخته شده و دارای اتاقهایی است که بیشتر آنها با یکدیگر مرتبط هستند.
در سقف نورگیرهای قرار دارد به صورت شیشهای وبا ارتفاع ۵۰ سانتیمتر تا ۸۰ سانتیمتر از کف بام ساخته شدهاند. این مسجد در اردیبهشت ۵۱ با شماره ۹۱۱ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است