تور های تابستان 1403لحظه آخراجاره خودرو در دبی

روستای ابیانه از توابع اصفهان، نگین سرخ این استان بوده و هر ساله خیل عظیمی از توریست‌های خارجی که برای گشت‌وگذار به ایران سفر می‌کنند، دیدار از این روستای زیبا را به عنوان بخشی از ویژه برنامه گردشگری خود در نظر می‌گیرند. ابیانه یکی از محبوب‌ترین روستاهای گردشگری در ایران است که با آب‌وهوای دلپذیر و جاذبه‌های طبیعی و تاریخی چشم‌نواز، سرزندگی و طراوت را بهر روح آدمی به ارمغان می‌آورد. فلذا اگر در جستجوی یک مقصد رویایی برای سفری خاطره‌انگیز هستید، در این مطلب همراه ما باشید تا شما را با شگفتی‌های روستای ابیانه آشنا کنیم.

همه چیز در مورد روستای ابیانه؛ بهشت سرخ ایران

اجاره روزانه خانه در تهران

روستای ابیانه کجاست؟

برای سفر به این روستای خوش آب‌وهوا، باید از مسیر اصفهان به کاشان، وارد جاده نطنز شوید. پس از پیمایش مسافتی بالغ بر ۲۲ کیلومتر، به مقصد خواهید رسید.

خب حال که با آدرس روستای ابیانه آشنا شدید، نوبت آن است که اطلاعات خود را پیرامون جاذبه‌های گردشگری و ویژگی‌های منحصربه‌فردی که دارد، افزایش دهید؛ تا به هنگام سفر از مناطقی که باید دیدن کنید یا کارهایی که لازم است انجام دهید، آگاه باشید.

در واقع این روستا از لحاظ مناظر دیدنی و موقعیت جغرافیایی در بکرترین ناحیه کشور واقع شده و قدمتی بالغ بر ۴۰۰۰ سال دارد. همچنین پیش از اینکه منطقه مذکور تبدیل به یک روستای کوچک و زیبا شود، بیدستانی به وسعت یک دشت پهناور بوده است. در دوران صفوی، زمانی که شاهان و بزرگان این سلسله عازم سفر می‌شدند، در میانه راه به قصد استراحت و تفریح، در همان بیدستان اتراق می‌کردند.

لازم به ذکر است که در این دوره، به بیدستان «ویانه» گفته می‌شد و زمانی که در آن‌جا دهکده‌ای پدیدار گشت، نام آن را روستای ویانه نهادند و به مرور به قصد تلفظ آسان‌تر به اویانه و پس از آن، ابیانه تغییر یافت. امروزه هم بافت خانه‌های این روستای قدیمی و معمر؛ حالت حلزونی داشته و براساس معماری دوران صفویه می‌باشد.

درب و پنجره اغلب خانه‌ها چوبی و مشبک بوده و ظاهر بسیاری از منازل، به شکل مکعب می‌باشد. همچنین خانه‌های کاهگلی با خاک سرخ روستا مزین شده‌اند و با قرارگیری در کنار خاک خاکستری دامنه کوه‌ها، ترکیب رنگ زیبا و چشم‌نوازی را به تصویر می‌کشند.

بیشتر بخوانید

جاذبه‌های گردشگری روستای ابیانه

این روستای زیبا دارای انواع مکان‌های دیدنی تاریخی و قدیمی بوده و در کنار طبیعت بکر و بی‌نظیری که دارد، تبدیل به یک قطب گردشگری در استان اصفهان شده است. به همین خاطر هر ساله میزبان هزاران گردشگر و توریست از اقسا نقاط ایران و جهان می‌باشد. از طرفی افرادی که شیفته بازدید از آثار تاریخی و بناهای قدیمی هستند، بدون شک این روستا یکی از مقاصد اصلی سفر آن‌ها فلذا در روزی از روزهای سال خواهد بود.

از این‌رو ابیانه با آغوش باز همواره در انتظار میهمانان ناخوانده‌ای است که در تمام فصول سال، به این دیار سری زده و چند روزی به دور از شلوغی و هیاهوی ماشین‌آلات و آدم‌ها، با طبیعت و ذات هستی انس می‌گیرند. در ادامه شما را با تعدادی از پرطرفدارترین جاذبه‌های گردشگری این روستا آشنا خواهیم کرد، تا اگر روزی بدان سفر کردید، از لحظه به لحظه ساعاتی که در آن‌جا حضور دارید، به نحو احسن بهره‌گیری نمایید.

جاذبه‌های گردشگری روستای ابیانه

مسجد جامع میان‌ده ابیانه

بزرگ‌ترین مسجد این روستا، مسجد جامع می‌باشد که در محله میان‌ده واقع شده و به همین خاطر نام محله را بر آن نهاده‌اند. این عبادتگاه دارای دو شبستان بوده و در یکی از آن‌ها، یک محراب چوبی و قدیمی تعبیه شده و جزو آثار تاریخی این منطقه محسوب می‌شود. در بالای درب ورودی مسجد میان‌ده، یک کتیبه نصب شده که حکاکی‌های موجود بر روی آن به دوران صفویه بازمی‌گردد.

در ضمن کنده‌کاری‌ها متشکل از سوره «یس» با خط برجسته و گل و بوته می‌باشد. شبستان جدید آن به‌گونه‌ای طراحی شده که دارای نورگیر مناسبی در سقف بوده و فضای روشن و دلبازی دارد. همچنین در بخش سالن نیز ستون‌هایی نصب شده که بر روی آن‌ها، حکاکی‌های فوق‌العاده‌ای نقش بسته است و سقف آن از جنس چوب گردو می‌باشد.

آتشکده ابیانه

از جمله قدیمی‌ترین آثار تاریخی روستای ابیانه آتشکده آن است که قدمت آن به دوره ساسانیان باز می‌گردد. آتشکده‌ها معابد زرتشتیان بوده و در آنجا به عبادت می‌پرداختند. امروز از این اماکن زیبا و تاریخی به عنوان آثار قدیمی و باستانی یاد شده و گردشگران برای بازدید از آن‌ها به این روستا سفر می‌کنند.

امام زاده یحیی و مسجد یوسمون

یه نظر می‌رسد شما هم تا به اینجای کار متوجه شده باشید که مردم این روستا تا چه اندازه به دین و آیین احترام گذاشته و برای آن ارزش قائلند. به همین خاطر است که اغلب اماکن تاریخی ابیانه، مربوط به سازه‌های مذهبی نظیر مسجد، زیارتگاه و… می‌باشد. از جمله سایر مساجد و زیارتگاه‌های معروف آن می‌توان به مسجد یوسمون و زیارتگاه امام زاده یحیی اشاره کرد.

عبادتگاه مذکور قدمتی ۷۰۰ ساله داشته و در دوطبقه بنا شده است. در بالای این مسجد علم محله یوسمون قرار گرفته و از همه جالب‌تر اینکه، نحوه اجلاس مردم در این مسجد از قدیم به صورت موروثی تعیین می‌شد. یعنی بزرگ هر طایفه جای مخصوصی برای نشستن در این مسجد داشت که باقی مردم به احترام وی آن مکان را به منظور اجلاس او خالی می‌گذاشتند.

امام زاده یحیی نیز یکی دیگر از اماکن مقدس واقع در این روستا می‌باشد که مردمان این دیار برای آن ارزش ویژه‌ای قائل بوده و در مراسمات مختلف، برای زیارت به آن‌جا می‌روند.

امام زاده یحیی و مسجد یوسمون

موزه مردم شناسی

یکی دیگر از جذاب‌ترین اماکن دیدنی در روستای ابیانه، موزه مردم شناسی می‌باشد. ان روستا در سال ۱۳۸۴ تاسیس شد و انواع آثار قدیمی نظیر قرآن‌های خطی، ظروف قدیمی و باارزش، پوشاک و لوازم کشاورزی که قدمتی برای خود دارند، در این‌جا نگهداری می‌شوند. موقعیت مکانی این موزه، آزمایشگاه دبیرستان و ساختمان قدیمی مهدکودک می‌باشد.

 این سازه اندکی قدیمی بود، اما پس از مرمت و بازسازی تصمیم گرفته شد که به منظور راه‌اندازی یک موزه مورد استفاده قرار بگیرند. فلذا می‌توان گفت که این موزه بخشی از زندگی مردمان کهن این روستا را به نمایش گذاشته و بیانگر آداب و رسوم و اعتقادات آنان می‌باشد.

بیشتر بخوانید

زیارتگاه هینزا در روستای ابیانه

هینزا محل آرامگاه بی بی زبیده خاتون (س)؛ دختر امام موسی بن جعفر (ع) می‌باشد. از نظر موقعیت جغرافیایی، این مکان تاریخی در یک دره باریک واقع در جنوب شرقی روستای ابیانه قرار دارد. بخشی از سازه زیارتگاه آن، حاصل از فرورفتگی دیواره صخره می‌باشد. شاید برایتان این سوال پیش بیاید که چرا زیارتگاه این بانو در چنین مکانی واقع شده است؟!

در پاسخ باید بگوییم که برخی از مردم بر این باورند که بی بی زبیده خاتون (س)؛ هنگام فرار از دست افرادی که در حال تعقیب وی بودند، به اتاقکی در دل این صخره پناه می‌برد و براساس گفته‌های قدیمی، پس از رفع خطر؛ به کمک مردم به روستای هنجن می‌رود. فلذا به نوعی گفتنی است که این مکان محل دفن بانو بی بی خاتون (س) نبوده و صرفا محل گذر ایشان می‌باشد. با این وجود عده‌ای این مکان را مقدس شمرده و عنوان زیارتگاه را بر آن نهاده‌اند.

فصل مناسب برای سفر به روستای ابیانه کدام است؟

به طور کلی طبیعت روستا در فصل بهار و تابستان سرسبز و پر از گل و گیاه بوده؛ و از طرفی هم چشمه‌های خوشگوار و زلال جاری می‌باشند. به همین خاطر فصول گرم و معتدل سال، نظیر بهار و تابستان موقعیت خوبی برای سفر به این روستا خواهد بود. البته شایان ذکر است که در پاییز و زمستان نیز تمام روستاهای سرتاسر دنیا، زیبایی و جذابیت خاص خود را داشته و حتی تورهای گردشگری بسیاری در این فصول به روستای ابیانه عازم می‌شوند. همچنین به دلیل برگزاری مراسمات باشکوه در ایام محرم، خیل عظیمی از مردم در روزهای عاشورا و تاسوعا به این روستا آمده و در مراسم عزاداری شرکت می‌کنند.

شغل اصلی مردم ابیانه چیست؟

عموما شغل مردان این دیار کشاورزی، باغداری و دامداری بوده و زنان نیز به فعالیت‌هایی نظیر کیوه بافی، گلیم بافی و… مشغولند. همچنین در کنار این قبیل امورات، به مردان خود در کارها مذکور کمک رسانی کرده و به نوعی سبب بهبود وضع معیشت خانواده خود می‌شوند. البته امروزه قدری این قبیل کارها کم رنگ‌تر شده و بیشتر زنان و مردان در شهرها مشغول به کار هستند یا فعالیت‌هایی نظیر باغداری و کشاورزی را به صورت صنعتی انجام می‌دهند.

شغل اصلی مردم ابیانه چیست؟

بهترین سوغات روستای ابیانه

همانطور که چندی پیش بدان اشاره کردیم؛ بانوان زحمت کش روستای ابیانه در زمینه گلیم، گیوه و… فعالیت دارند. از این‌رو صنایع دستی زنان روستا، بهترین سوغات این منطقه خواهد بود. همچنین مردم این دیار در زمینه کشاورزی و باغداری نیز مشغول بوده و فرآورده‌هایی نظیر میوه خشک، غلات و حبوبات و… عرضه می‌دارند و شما می‌توانید این محصولات را به عنوان سوغات برای عزیزان خود، خریداری نمایید.

حتما بخوانید

زبان و گویش رسمی مردم ابیانه

 آنچه راجع به مردمان روستای ابیانه زبان‌زد خاص و عام است، پایبندی آنان به رسم و رسومات و همچنین لهجه و گویش موروثی‌شان می‌باشد. زبان اصلی مردمان این روستا فارسی بودن و منشاء لهجه آن، میانه و پهلوی اصیل می‌باشد و به دوران اشکانیان باز می‌گردد. حتی نکته‌ای که چندی پیش بدان اشاره کردیم؛ یعنی تبدیل ویانه به ابیانه، به علت گویش و لهجه خاص مردم ابیانه‌ای بوده است.

معروف‌ترین ضرب‌المثل‌های ابیانه‌ای به گویش محلی

برای اینکه با لهجه شیرین و گویش محلی مردم روستای ابیانه بیشتر آشنا شوید، در ادامه چند نمونه ضرب المثل جالب و شنیدی برایتان شرح خواهیم داد:

  • ب‌ش سر‌هار کو اکو ب‌نون بلندتر نا بیروم اداش کا: یعنی هر کاری دلت می‌خواهد بکن، زیرا من هیچ ترسی ندارم.
  • نن حسن یو نون حسن صاد گز رسن: به منظور بیان تفاوت‌های زیاد بین دو عامل مختلف، بیان می‌گردد.
  • او در رسن باسن: برای مواقعی ب کار می‌رود که یک قضیه کوچک را بیش از حد بزرگ می‌کنیم؛ به عبارتی از کاه، کوه می‌سازیم!

جمع‌بندی

در این مطلب شما عزیزان را با روستای ابیانه آشنا کنیم و به بررسی جاذبه‌های گردشگری آن پرداختیم. امیدواریم نهایت لذا را از مطالعه این مقاله برده باشید و این روستای کوچک و دوست داشتنی را به عنوان مقصد بعدی سفر خود انتخاب نمایید. از اینکه تا پایان همراه ما بودید، صمیمانه سپاسگزاریم. لطفا پرسش و پیشنهادات خود را پیرامون این روستا و آنچه در این باره بیان شد، در بخش کامنت‌ها با ما و سایر کاربران هم اقیلم به اشتراک بگذارید.