تور پاییز 1403لحظه آخر

روستای پالنگان

در این بخش از وب سایت مجله گردشگری هم اقلیم روستای پالنگان را به شما معرفی خواهیم کرد. برای آشنایی با این روستای زیبا در استان کردستان در ادامه با ما همراه باشید.

کردستان یکی از استان‌‌های ایران به مرکزیت سنندج است که در غرب کشور واقع شده ‌است. این استان که در دامنه‌ها و دشت‌های پراکنده سلسله کوه‌های زاگرس میانی قرار گرفته ‌است، یکی از استان های بسیاز زیبا با طبیعت دیدنی است. استان کردستان با کشور عراق ۲۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارد. موقعیت طبیعی و ویژگی‌های جغرافیایی منطقه از قبیل کوه‌های مرتفع، آبشارها و رودهای خروشان، شکارگاه‌ها و غارهای طبیعی و همچنین اماکن و عمارت های تاریخی باعث جذب گردشگران به این استان می شود.

اجاره روزانه خانه در تهران

روستای پالنگان (Palangan) روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان کامیاران در استان کردستان است. قدمت این روستا به پیش از اسلام برمی‌گردد و در فاصله ۸۰۰ متری دره تنگیور و ابتدای اورامان کردستان قرار دارد. خانه‌های این روستا به شکل پلکانی هستند. این روستا یکی از زیباترین روستاهای کردستان با قدمتی چند هزار ساله است. فاصله پالنگان تا کامیاران ۵۷ کیلومتر است.

روستای زیبا و منحصر به فرد پالنگان با معماری شگفت‌انگیز پلکانی و طبیعتی زیبا و بکر در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است و لقب‌های «بهشت گمشده» و «ماسوله کردستان» دارد.

ارتفاع این روستا از سطح دریا در حدود ۱۰۲۰ متر است و با اقلیم معتدل و خشکی که دارد در فصل‌های بهار و تابستان با آب و هوایی معتدل و مطبوع میزبان گردشگران زیادی است. البته در پاییز و زمستان نیز با وجود سردی هوا زیبایی و جلوه‌ خاص خود را دارد.

روستای پالنگان
روستای پالنگان

تاریخچه

قدمت روستای پالنگان در حدود ۳۰۰۰ سال پیش است؛ و تقریبا به دوره ی سامانی باز میگردد. این تاریخ با توجه به قبرهای قدیمی در برخی از گورستان های روستا و قلعه هایی که در اطراف روستا قد برافراشته اند اثبات شده است.

قطعا با شنیدن نام پالنگان اولین چیزی که به ذهنتان می‌رسد پلنگ است؛ بله درست حدس زدید، چرا که نام این روستا با پلنگ ارتباط دارد. گفته می‌شود که در گذشته در کوه‌های این منطقه پلنگ زندگی می‌کرده است و به همین علت مردمان محلی به آن «پلنگان» می‌گویند که به «پالنگان» بیشتر شناخته می‌شود. «پال» در زبان کردی به معنی تکیه گاه است.

اما در مورد نام پالنگان همچنان دو اعتقاد وجود دارد. برخی معتقدند پالنگان در ابتدا پلنگان به معنی جای زندگی پلنگ ها بوده و برخی آن را همان پالنگان به معنی جای تکیه دادن می دانند، چرا که پال در زبان کردی به معنای تکیه دادن است. لازم است بدانید مردم بومی روستا همان پالنگان را ترجیح می دهند و علاقه ای به نام پلنگان برای روستای خود ندارند.

goingiran Sar Agha Seyed Village 3

معماری روستا

پالنگان در میان کوه و به صورت پلکانی شکل گرفته است. در معماری این روستا پشت بام خانه پایینی به عنوان حیاط منزل بالایی مورد استفاده قرار می گیرد و همبستگی و وابستگی میان ساکنان در اوج خود به چشم می خورد. مصالح به کار رفته در ساخت خانه ها، بومی و اغلب سنگ ها هستند که به روش خشکه‌چینی بر روی هم قرار گرفته اند. روش خشکه‌چینی به روی هم یا کنار هم چیدن سنگ یا عناصر ساختمانی اتلاق می شود که به شکل منظم بدون استفاده از ملات صورت می گیرد.

این خانه های سنگ چین نشان از دانش کهن خانه سازی پیشینیان دارد که نوع معماری را با فرهنگ مردم و شرایط جغرافیایی ترکیب و انسان را با طبیعت هماهنگ کرده است. برای ساخت خانه ها بدنه کوه را تراشیده اند تا فضایی را ایجاد کنند و بعد در آن فضاها خانه های سنگی را بنا کرده اند.

روستای پالنگان
روستای پالنگان

بهترین فصل سفر

فصل بهار زیباترین فصل و زمان شکوفایی طبیعت است. مناطق کوهستانی هم در فصل بهار آب‌‌وهوای معتدل‌تری دارند و طبیعت زیبا و شکفته روح آدمی را شاد می‌کنند.

در مورد پالنگان به عنوان منطقه‌ای کوهستانی همین موضوع صادق است. بهار و تابستان بهترین زمان برای دیدن این منطقه هستند و دشت گل‌های لاله که در نزدیکی پالنگان هستند و رودخانه‌های پرآب و دشت‌های سرسبز در بهار و تابستان دلربایی می‌کنند.

البته هر فصلی زیبایی‌های خاص خود را دارد و از پاییز و زمستان کوهستان هم نمی‌توان گذشت. بنابراین اگر سرما آزارتان نمی‌دهد، حال‌وهوای نارنجی پاییز و سفیدپوش شدن کوهستان در زمستان پالنگان هم دیدنی خواهد بود.

جاذبه های دیدنی روستا

باغ های باصفا

در غرب روستا باغ‌های زیبایی هستند که سکوت و زیبایی‌اش چشممان را می‌گیرد و فرسنگ‌ها ما را از زندگی یکنواخت شهری دور می‌کند. یک نصف روز هم که شده باید برای پیک‌نیک کمی از روستا خارج شویم و به سمت جنوب شرقی روستا حرکت کنیم؛ جایی که یک آبشار و حدود ۲۰ چشمه طبیعی دیگر در آن وجود دارد و در نهایت آب آن به رود سیروان می‌رسد.

1861bef3 f967 4ec7 98ef b36755f98fa9

قلعه پالنگان

قلعه پالنگان که در بالای کوه و در کنار روستا قرار دارد تاریخ را برای بازدیدکنندگان به تصویر می کشد. درست است که پژوهش های زیادی در مورد این قلعه صورت نگرفته است؛ اما آنچه صحیح به نظر می رسد حکایت از آبادانی قلعه تا قرن دهم هجری قمری دارد. همچنین اسناد تاریخی، تخریب قلعه به دستور شاه صفی در سال ۱۰۴۶ را تایید می کنند اما در مورد بنیانگذار و سازنده آن اتفاق نظری وجود ندارد. این قلعه در ۸۰۰ متری جنوب شرقی پالنگان قرار دارد و آثار اتاق ها، آتشکده و پل های قدیمی هنوز هم در آن دیده می شوند.

آداب و رسوم مردم روستای پالنگان

سفر به پالنگان به هنگام بهار و تابستان بسیار لذتبخش خواهد بود. در این ایام عشایر کرد با اجرای مراسم‌های سنتی مانند «موسیقی گریان»، «چپله» و «سیاه چمانه» حس حال خوبی را در پالنگان ایجاد میکنند.

زبان مردم پالنگان کردی و لهجه ی آنان اورامی است. در این روستا نیز مانند هر روستای کردزبان دیگری در ایام خاص مانند جشن های عروسی یا نوروز مراسم های خاصی برگزار می شود. از جمله ی این مراسم ها می توان به روشن کردن مشعل در بلندی های روستا، رقص و پایکوبی و اجرای موسیقی های سنتی اشاره کرد.

روستای پالنگان
روستای پالنگان

اقامت در پالنگان

سپری کردن شب در مکانی‌هایی با طبیعت زیبا تجربه‌ای به‌یادماندنی رقم می‌زند و می‌توانید نشاط و لطافت هوای پاکیزه صبحگاه را تجربه کنید. برای سپری کردن شب در روستای پالنگان می‌توانید چادر برپا کنید و در چادر اقامت کنید تا در نزدیک‌ترین حالت خود به طبیعت باشید.

راه دیگر اقامت در روستای پالنگان اقامت در خانه‌های اجاره‌ای روستا است. در صورت اقامت در این خانه‌ها می‌توانید با ساکنان روستا ارتباط برقرار کنید و نکات بیشتری از آداب و رسوم مردم این دیار بیاموزید. اقامتگاه‌های بوم‌گردی هم اقامت در این روستا را آسان کرده‌اند و می‌توان به راحتی شب را در این اقامتگاه‌ها و در روستا سپری کرد.

7256c820 e97c 4f40 80c4 b3a3ae143577

دسترسی به روستا

برای رسیدن به روستای پالنگان جاده‌ای با صفا به‌همراه مناظر خیره‌کننده را طی خواهید کرد. در انتهای این مسیر در میان کوه‌ها و در دل دره‌ای به نام تنگی ور تا تنگیور، پالنگان منتظر شما است. جایی که با دیدنش لحظاتی حیرت زده خواهید شد و غرق تماشایی معماری چشم‌نواز و طبیعت زیبا و دل‌انگیزش می‌شوید. هنگامی که از جاده خاکی و فرعی وارد پالنگان می‌شوید با منظره‌ای بی‌نظیر از درختان بلوط و زمین‌های کشاورزی روبه‌رو می‌شوید و احساس می‌کنید وارد دنیای دیگری می‌شوید به همین علت این جاده خاکی به دورازه ورود به بهشت پنهان معروف شده است. روی تابلوهای ورودی نیز خواهید دید که نوشته شده است:

به بهشت گمشده کردستان خوش آمدید!

بهتر است بدانید که روستای پالنگان از طریق شهرهای مختلف دسترسی دارد. شما می‌توانید کامیاران، پاوه، سروآباد و سنندج این روستای تماشایی بروید و در ضمن نگران جاده نباشید چراکه تمامی جاده‏‌های منتهی به پالنگان از این شهرها آسفالت است. اما مسیرتان را با توجه با اینکه از کدام مبدا حرکت کردید می‌توانید انتخاب کنید.

اگر از تهران یا شهرهای مرکزی ایران راهی می‌شوید، کرمانشاه گزینه‌ی مناسب‌تری برایتان خواهد بود زیرا تمام این مسیر آزادراه و دارای ترافیک روان است. هر مسیری را که انتخاب کنید مقصد بعدی شما کامیاران خواهد بود. کامیاران در میانه راه سنندج به کرمانشاه قرار دارد. باید از کامیاران وارد جاده روستای «توبره ریز» شوید و بعد جاده را مستقیم ادامه دهید تا تابلوی سبز رنگ روستای پالنگان را ببینید. در طول راه نیز از روستاهای ماویان، گشکی، گازرخانی، بزوش، کاشتر و یوزیدر عبور خواهید کرد که می‌توانید از این روستاها نیز دیدن کنید.

در صورت استفاده از وسیله‌ی نقلیه‌ی عمومی می‌توانید فاصله‌کرمانشاه یا سنندج را تا کامیاران به‌راحتی با مینی‌بوس یا تاکسی طی کنید. مینی‌بوس‌های پالنگان برنامه‌ی مشخصی برای حرکت ندارند، اما می‌توانید با تاکسی‌های خطی راه بیفتید. این تاکسی‌ها در اول جاده توبره ریز می‌ایستند. اگر مایل به گرفتن تاکسی به‌صورت دربست باشید، تاکسی تلفنی‌های کامیاران شما را تا پالنگان می‌برند.

روستای پالنگان
روستای پالنگان

مقالات گردشگری بیشتر بخوانید: